Wykonanie
Od dzisiaj
będę moim gościom serwować nie tylko Latte z ekspresu do
kawy, ale także z garnka, w postaci puree :) Zobaczcie sami!

PS. Przepis znalazłam w mojej aplikacji na telefonie- "Kuchnia+" pod tytułem: " "Latte" z puree ziemniaczano-
maślanego,
zsiadłego mleka z pieczonym
żeberkiem wieprzowym". Troszkę go zmodyfikowałam. Polecam!* Porcja dla 2 osób:Latte ziemniaczane:- 5-6
ziemniaków- 1,5 łyżki
masła- ok. 100 ml
zsiadłego mleka- szczypta
gałki muszkatołowej- 2 plasterki
szynkiReszta składników:- 0,6 kg
wieprzowych żeberek bez tłuszczu- 4
liście laurowe- 4 ząbki
czosnku- 2-3 łyżki
miodu- 2 małe
cebule- łyżka
sosu sojowego- 1
marchewka- 1 mała łodyga
pora-
sól,
pieprz-
oliwa z oliwekŻeberka umyj, oczyść, natrzyj
solą i
pieprzem. Dodaj
miód,
liście laurowe, całe ząbki
czosnku i
sos sojowy. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.Rozgrzej rondel z grubym dnem i na
oliwie smaż pokrojone w spore kawałki:
cebule,
por i
marchew. Duś chwilę.
Żeberka wyjmij z lodówki i przesmaż na rozgrzanej patelni (bez
oliwy) z każdej strony aż się zarumienią. Przełóż je wraz z sosem i dodatkami do rondla z warzywami, dodaj trochę
wody (w razie potrzeby możesz ją co jakiś czas dolewać). Na patelnię, na której smażyły się
żeberka wlej trochę
wody i całość dodaj do rondla. Duś ok. 40 minut, aż
mięso zacznie odchodzić od kości.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gnieć na gładką masę z dodatkiem
masła,
gałki muszkatołowej,
soli i
pieprzu. Cienkie plastry
szynki przesmaż na patelni aż się zarumienią. Puree przełóż do wybranych przez siebie naczyń (ja podałam jak Latte- w wysokiej szklance i, dla odmiany, w miseczce, jak deser :)), polej
zsiadłym mlekiem i przystrój
szynką.
Daję głowę, że
żeberka Was zachwycą!Smacznego!



