Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na ciasto
marchewkowe . Zanim spróbowałam nazwa brzmiała dla mnie dość kontrowersyjnie, jednak okazuje się, że
marchew była używana jako składnik wypieków już w czasach średniowiecza. Jest ona bowiem jednym z warzyw o najwyższej zawartości
cukru. Ciasto
marchewkowe cieszy się ogromną popularnością w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie dostępne jest niemal w każdej kawiarni, restauracji i
cukierni. Tort
marchewkowy jest natomiast znanym, regionalnym daniem w Szwajcarii.Składniki:3
jaja1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju2,5 szklanki
mąki2 szklanki
marchewki startej na tarce1 łyżka
kakao2 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody wymieszana z łyżką
śmietany1 szklanka wiórek
kokosowych0,5 szklanki
rodzynek1 szklanka pokrojonego
ananasa z puszki
Jaja,
cukier i
olej miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto
marchewkowe pieczemy w foremce keksówce przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto powinno
mieć miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Posypujemy je
cukrem pudrem i podajemy pokrojone w kwadraty.Ciasto
marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak jeśli chcemy je czymś wzbogacić to proponuję polać je lukrem, polewą
serową lub pospać
orzechami . Jeśli uwielbiamy słodkości z masami można pokusić się o ciasto
marchewkowe z kremem. Gdy znajdę przepis na dobry krem na pewno zamieszczę go na blogu ;)Macie ochotę na ciasto
marchewkowe wegańskie ? Wystarczy, że
jajka zastąpimy wegańskim zamiennikiem lub je pominiemy.