ßßß Cookit - przepis na Przepis na ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe . Zanim spróbowałam nazwa brzmiała dla mnie dość kontrowersyjnie, jednak okazuje się, że marchew była używana jako składnik wypieków już w czasach średniowiecza. Jest ona bowiem jednym z warzyw o najwyższej zawartości cukru. Ciasto marchewkowe cieszy się ogromną popularnością w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie dostępne jest niemal w każdej kawiarni, restauracji i cukierni. Tort marchewkowy jest natomiast znanym, regionalnym daniem w Szwajcarii.
Składniki:
3 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki
2 szklanki marchewki startej na tarce
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody wymieszana z łyżką śmietany
1 szklanka wiórek kokosowych
0,5 szklanki rodzynek
1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki
Jaja, cukier i olej miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto marchewkowe pieczemy w foremce keksówce przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto powinno mieć miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy pokrojone w kwadraty.
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak jeśli chcemy je czymś wzbogacić to proponuję polać je lukrem, polewą serową lub pospać orzechami . Jeśli uwielbiamy słodkości z masami można pokusić się o ciasto marchewkowe z kremem. Gdy znajdę przepis na dobry krem na pewno zamieszczę go na blogu ;)
Macie ochotę na ciasto marchewkowe wegańskie ? Wystarczy, że jajka zastąpimy wegańskim zamiennikiem lub je pominiemy.
Źródło:http://kulinarne-abc.blogspot.com/2014/02/przepis-na-ciasto-marchewkowe.html