ßßß
Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe . Zanim spróbowałam nazwa brzmiała dla mnie dość kontrowersyjnie, jednak okazuje się, że marchew była używana jako składnik wypieków już w czasach średniowiecza. Jest ona bowiem jednym z warzyw o najwyższej zawartości cukru. Ciasto marchewkowe cieszy się ogromną popularnością w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie dostępne jest niemal w każdej kawiarni, restauracji i cukierni. Tort marchewkowy jest natomiast znanym, regionalnym daniem w Szwajcarii.Składniki:3 jaja1 szklanka cukru1 szklanka oleju2,5 szklanki mąki2 szklanki marchewki startej na tarce1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody wymieszana z łyżką śmietany1 szklanka wiórek kokosowych0,5 szklanki rodzynek1 szklanka pokrojonego ananasa z puszkiJaja, cukier i olej miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto marchewkowe pieczemy w foremce keksówce przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto powinno mieć miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy pokrojone w kwadraty.Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak jeśli chcemy je czymś wzbogacić to proponuję polać je lukrem, polewą serową lub pospać orzechami . Jeśli uwielbiamy słodkości z masami można pokusić się o ciasto marchewkowe z kremem. Gdy znajdę przepis na dobry krem na pewno zamieszczę go na blogu ;)Macie ochotę na ciasto marchewkowe wegańskie ? Wystarczy, że jajka zastąpimy wegańskim zamiennikiem lub je pominiemy.