ßßß
Składniki: (dla 1 osoby)Sałata lodowa1 niewielka pierś z kurczaka1 pomidor1/2 marchewki2 plasterki sera żółtego2 plasterki ananasa z puszki (można pominąć, jeśli ktoś nie przepada za połączeniem kurczaka z owocami)sos:1 saszetka sosu czosnkowego Knorr2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka wody lub3 łyżki jogurtu naturalnegoczosnek granulowanyzioła prowansalskiepieprzsólodrobina soku z cytryny (do smaku)Mnie niestety bardziej smakuje pierwsza, chemiczna wersja, może dlatego, że mój własny sos nieco mi się już przejadł.Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka w jednej z dwóch opcji.Pierwsza: Pierś solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem granulowanym i ziołami (np. zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, wszystkie, które robimy) i odstawiamy na godzinę lub dwie. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy bez tłuszczu, uważając, żeby go nie "przesmażyć", bo stanie się suchy.Druga opcja, gdy nie mamy czasu i ogólnie nam się nie chce: używamy Pomysł Na "Papirus" i smażymy kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Gdy kura się smaży przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Sałatę rwiemy na kawałki, ser kroimy na małe plasterki, pomidora w cząstki. Do tego ananas, odsączony z zalewy, pokrojony w kostkę. Wszystie składniki mieszamy.Gdy kurczak będzie gotowy, dajemy mu "odpocząć" kilka minut i kroimy w dość grube plastry, dzieląc większe na pół. Układamy na wierzchu sałatki. Przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Otrzymujemy dość szybki, prosty i niskokaloryczny, bardzo smaczny obiad, po którym na pewno długo nie będziemy głodni.Smacznego!