ßßß Cookit - przepis na Tortilla z pergaminową piersią z kurczaka.

Tortilla z pergaminową piersią z kurczaka.

nazwa

Wykonanie

Placki tortilla powinny być pod ręką zawsze. Są super wyjściem na nagłą chęć szybkiej przekąski, lekki obiad, czy ciepłą kolację. Można je jeść jako quesadillas lub jako wrapy .
Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary .
Do wykonania wrapów potrzebowałam:
- 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli)
- 200g piersi z kurczaka
- 1 pomidora
- kilku liści sałaty lodowej
- 4 plasterków sera żółtego
- sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz)
Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu.
Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm.
Umieściłam pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryłam mięso od góry.
Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony.
Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni aby ser się rozpuścił.
Na tortillach ułożyłam pomidory, sałatę i polałam sosem czosnkowym
Ułożyłam na to pokrojonego w kawałeczki kurczaka.
Zawinęłam w rulon.
Zjadłam w miłym towarzystwie :)
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/10/tortilla-z-pergaminowa-piersia-z.html