Wykonanie

Od moich urodzin minęło trochę czasu. Jednak dopiero niedawno wróciłam na dobre do blogosfery i dopracowałam tego posta. Robienie tarty było przewidziane jako jeden element przyjęcia niespodzianki.Wiedziałam wprawdzie, gdzie jedziemy, ale byłam przekonana, że Ten Dzień zakończy się jakimś tam
ciastkiem z
cukierni i gorzką
herbatą, względnie dla innych
kawą z dużą ilością
mleka (robioną oczywiście moimi rękami, bo taka smaczniejsza ;)). Jakież było moje zaskoczenie, kiedy po przyjeździe na miejsce, na
stole wylądowały potrzebne składniki. A jako że pieczenie to jedna z moich ulubionych czynności, wzięłam się z chęcią za robotę. I oto co powstało.
Tarta na wytrawnie200 g
mąki100 g
masła1
jajkoszczypta
solimały
brokułpół
cebuli2 małe
papryki czerwoneżółtego sera2
jajka250 g
śmietanypół pęczka
szczypiorkukilka gałązek
pietruszkiZ
mąki,
masła i
jajka ze szczyptą
soli zagniatamy kruche ciasto. Gdy już to zrobimy, wkładamy je do lodówki w woreczku foliowym. Następnie, po około godzinie wyklejamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy, aby zbytnio nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut - do momentu, aż się zarumieni. Ściągamy papier i zostawiamy do przestygnięcia.Warzywa myjemy i kroimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach łączymy z roztrzepanym
jajkiem i
śmietaną. Warzywa rozkładamy na podpieczonym spodzie i zalewamy przygotowaną masą jajeczno-
serową. Ponownie zapiekamy przez kolejne 20-30 minut. Na koniec posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.