Wykonanie

Ptasie mleczko zatopione w serniku na zimno o smaku
cytrynowym , pomiędzy
biszkoptami kokosowym i
kakaowym.

SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)
BISZKOPT KOKOSOWY3
białka2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej10 dkg
kokosu1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniBISZKOPT KAKAOWY3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA SEROWA1 kg
sera białego (najlepiej z wiaderka)1 szklanka
cukru4
galaretki cytrynoweszklanka
wody350-400 g ptasiego mleczkaPolewa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt kokosowyBiałka ubić na sztywno stopniowo dodawać
cukier, na koniec dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną ,
proszek do pieczenia,
ocet i
kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Biszkopt kakaowyBiałka oddzielić od
żółtek i ubić, stopniowo dodawać
cukier,
potem żółtka i na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.Masa serowa
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej
wody i odstawić do schłodzenia. Do
sera dodać tężejące
galaretki i dokładnie zmiksować.Na
kokosowy biszkopt wylać połowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy
między nimi, zlać pozostałą masą
serową. Na wierzchu położyć
biszkopt kakaowy, i polać polewą . Wstawić do lodówki aby sernik stężał.
