ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM

SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM

nazwa

Wykonanie

Ptasie mleczko zatopione w serniku na zimno o smaku cytrynowym , pomiędzy biszkoptami kokosowym i kakaowym.
SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)
BISZKOPT KOKOSOWY
3 białka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
10 dkg kokosu
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczeni
BISZKOPT KAKAOWY
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka)
1 szklanka cukru
4 galaretki cytrynowe
szklanka wody
350-400 g ptasiego mleczka
Polewa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt kokosowy
Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Masa serowa
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do schłodzenia. Do sera dodać tężejące galaretki i dokładnie zmiksować.
Na kokosowy biszkopt wylać połowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy między nimi, zlać pozostałą masą serową. Na wierzchu położyć biszkopt kakaowy, i polać polewą . Wstawić do lodówki aby sernik stężał.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2015/04/sernik-na-zimno-z-ptasim-mleczkiem.html