Wykonanie
Serniczek z mocną nutą
likieru sheridan's nie za słodki, taki w sam raz.

Składniki:
biszkopt ciemny z 3
jajek:3
jajka duże5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniabeza kokosowa:3
białka3 łyżki
cukru1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejodrobina
proszku do pieczenia1 łyżka
octu3 łyżki wiórek
kokosowychmasa:1 kg
sera z wiaderkapół szklani
cukrupół szklanki
mleka w proszku prawdziwego2 łyżki
żelatyny3 kieliszki
likieru sheridan'sjeden zmieszany i po jednym jasnym i ciemnym (wlane w osobne kieliszki)Na
biszkopt ubić
białka z
cukrem, dodać
żółtka mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Upiec
biszkopt na dużej blaszce.Na
bezę ubić
białka na sztywno z
cukrem dodać
mąkę, proszek,
ocet i
wiórki kokosowe, upiec na złoty kolor.

Kieliszek zmieszanego sheridana dodać do zaparzonej
kawy rozpuszczalnej ( z jednej łyżeczki, razem z
likierem ma być ok. 1/3 szklanki)Nasączyć tym nasz ciemny
biszkopt.Do
sera dodać
cukier,
mleko w proszku, rozpuszczoną wystudzoną
żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać. Naszą masę dzielimy na dwie połowy.Do jednej połowy dodaję kieliszek ciemnego sheridana ( rozpuszczam w nim łyżeczkę
kawy rozpuszczalnej, by nabrała masa ładnego koloru).Do drugiej części dodaje kieliszek białego sheridana.Na
biszkopt wykładam ciemną masę, na nią delikatnie masę białą, wierzch przykrywam
bezą, wkładam do lodówki by się dobrze schłodziło.