Wykonanie

Ostatnio z wielkim zainteresowaniem
śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas mogą być nie do przyjęcia. Bo która kobieta zgodziła by się na to aby jej mąż, oprócz niej miał jeszcze równocześnie trzy żony J ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia to faktu że serial jest rewelacyjny. Więc gdy tylko w starych przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z
miodem jak i
przyprawami korzennymi.
Słodycz tą przełamuje
dżem z czarnej porzeczki.

SKŁADNIKICIASTO15 dag
miodu20 dag
masła50 dag
mąki2
żółtka4 łyżki
śmietany kwaśnej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzypawa do piernikaKREM8 łyżek
kaszy manny750 ml
mleka12 dag
cukru20 dag
masła10 dag
cukru pudrucukier waniliowyPONADTO40 dag
dżem z czarnej porzeczki25 dag
bakalii1-2 kieliszki
rumupolewa czekoladowa, lub roztopiona
czekolada
PRZYGOTOWANIECiastoWszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić.Krem
Bakalie umyć, a następnie zalec zalać
rumem.Do rondla wlać 500 ml
mleka zagotować. 250 ml
mleka wymieszać z
kaszą manną oraz
cukrem,
cukrem waniliowy i wlać na gotujące się
mleko, cały czas mieszać do czasu aż
kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia.
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z
cukrem pudrem, do
masła dodajemy po łyżce zimnej
kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać
bakalie, podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym
ciastem, posmarować go
dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona
czekoladą lub polewą.


