Wykonanie

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam
soku z limonki z nutą
mięty, do tego
bita śmietana pachnąca
cytryną i
galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom.

SKŁADNIKI (forma 25x30)
BiszkoptSkładniki:5
jajka5 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa3 budynie
waniliowe (jeżeli są bez
cukru dodaje 4 łyżki
cukru)800 ml soku (ja użyłam
limonkowego)Masa śmietanowa400 ml
śmietany 36%1
galaretka cytrynowaOpcjonalnie można dodać trochę
cukru pudru. Według własnego smakuPonadto2
galaretki moreloweSposób przygotowania:B
iszkoptOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony
biszkopt przeciąć na 2 częściMasa budyniowa500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący
budyń wylać na blat
biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić do przestygnięcia.Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej
wody i odstawić, aby letko stężała.
Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej
śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą
galaretkę i dokładnie wymieszać.
Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na
biszkopt i odstawić do stężenia.
Galaretkę przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić aby przestygła, lekko tężejącą wylać na
bitą śmietanę. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
