ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKOWIEC

TRUSKAWKOWIEC

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto z truskawkami zachwyci każdego. Jego wielką zaletą jest to, że jest lekkie, nie wspominając o pysznych truskawkach, w sam raz na ciepłe dni. Smak ciasta sprawi, że znajdziecie się w niebie.
Składniki:
Biszkopt ( upiec takie dwa)
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 500 g śmietany 36%
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 100 g truskawek
Masa śmietanowa:
- 150 g truskawek
- 100 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietanfix
- odrobinka czerwonego barwnika w proszku
Jajka ubić z cukrem, powoli dodawać resztę składników. Dużą prostokątną formę, lekko wysmarować masłem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto przez około 25 minut. Ostudzić.Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, następnie dodać, cały czas mieszając ostudzoną galaretkę.
Pod koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki.
Piankę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietanfix i barwnik. Taką masą pokryć wierzch i boki ciasta. Równomiernie rozłożyć pokrojone w plastry truskawki. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/05/TRUSKAWKOWIEC.html