Wykonanie
Pyszne ciasto z
truskawkami zachwyci każdego. Jego wielką zaletą jest to, że jest lekkie, nie wspominając o pysznych truskawkach, w sam raz na ciepłe dni. Smak ciasta sprawi, że znajdziecie się w niebie.Składniki:
Biszkopt ( upiec takie dwa)- 4
jajka- 9 łyżek
cukru- 9 łyżek
oleju- 9 łyżek
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPianka:- 500 g
śmietany 36%- 1
galaretka o smaku
truskawkowym- 100 g
truskawekMasa śmietanowa:- 150 g
truskawek- 100 g
śmietany 36%- 1 łyżka
cukru pudru- 1 śmietanfix- odrobinka czerwonego barwnika w proszku
Jajka ubić z
cukrem, powoli dodawać resztę składników. Dużą prostokątną formę, lekko wysmarować
masłem ( tylko dno) i wysypać
bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto przez około 25 minut. Ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej
wody, ostudzić. Dobrze schłodzoną
śmietanę ubić, następnie dodać, cały czas mieszając ostudzoną
galaretkę.
Pod koniec dodać pokrojone w kostkę
truskawki.
Piankę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim
biszkoptem. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, dodać śmietanfix i barwnik. Taką masą pokryć wierzch i boki ciasta. Równomiernie rozłożyć pokrojone w plastry
truskawki. Ciasto przechowywać w lodówce.