ßßß Cookit - przepis na CIASTO KUBUŚ

CIASTO KUBUŚ

nazwa

Wykonanie

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom.
SKŁADNIKI (forma 25x30)
Biszkopt
Składniki:
5 jajka
5 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru)
800 ml soku (ja użyłam limonkowego)
Masa śmietanowa
400 ml śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa
Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku
Ponadto
2 galaretki morelowe
Sposób przygotowania:
B iszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części
Masa budyniowa
500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić do przestygnięcia.
Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić, aby letko stężała. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.
Galaretkę przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić aby przestygła, lekko tężejącą wylać na bitą śmietanę. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/12/ciasto-kubus.html