Wykonanie
Czy wasze Święta Bożego Narodzenia też zawsze pachniały pomarańczami? Bo mnie zimowy czas i okres świąt kojarzy się nierozerwalnie z zapachem
pomarańczy i ich
słonecznym kolorem. Można powiedzieć, że tradycją naszego domu jest fakt, iż wieczorem, gdy już wszyscy po światecznej kolacji leniwie wyciągają nogi pod choinką, Mama szykuję
owocową ucztę, której nieodłącznym elementem są właśnie
pomarańcze. Dlatego, gdy natrafiłam na blogu mojej koleżanki Ani na ten przepis, wiedziałam, że wypróbuję go właśnie w okresie Bożonarodzeniowym. Ciasto Wam bardzo polecam, bo jest pyszne, zdrowe i do tego podczas jego pieczenia w domu roznosi się cudny słodko-gorzki aromat.Składniki na ciasto (na najmniejszą tortownicę o średnicy 20 cm):1 duża
pomarańcza5 jaj od szczęśliwych kur4 łyżki
syropu z agawy lub
miodu200 g zmielonych
migdałów1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia lub
sody (pamiętajcie, że jesli chcecie zachować bezglutenowy charakter wypieku
proszek do pieczenia musi być bezglutenowy)szczypta
solimasło do posmarowania formySkładniki potrzebne do dekoracji: na polewę:
gorzka czekolada najlepiej z
pomarańczową nutą (ja używam
czekolad z Lidla - bo są bezmleczne zawierają ponad 70%
kakao) plus 1 łyżka
napoju ryżowego lub opcjonalnie zwykłego
mlekapłatki migdałowe na
syrop:1
pomarańcza1,5 szklanki
soku pomarańczowego80 g
cukru lub zastępnika1 łyżeczka
likieru pomarańczowego (można pominąć)Przygotowanie:1.
Pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i gotujemy w całości razem ze skórką do miękkości (około 60 minut na małym ogniu).2. Ugotowaną
pomarańczę, wyjmujemy z
wody, przekładamy do misy, blendujemy na gładką masę, a następnie pozostawiamy do przestudzenia.3. Gdy masa pomarańczowa stygnie,natłuszczamy formę do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 180 °C grzanie
gora - dół i oddzielamy
żółtka od
białek i ubiijamy w misie miksera
białka ze szczyyptą
soli na sztywną pianę.4. Do delikatnie przestudzonej masy pomarańczowej dodajemy
zółtka i
syrop z agawy i miskujemy, następnie dodajemy zmielone
migdały,
proszek do pieczenia i ponownie miskujemy do połączenia składników.5. Na końcu do zmiksowanej masy dodajemy partiami pianę z
białek i delikatnie mieszamy już łyżką do połączenia składników.6. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 40 - 50 min. w temperaturze 180 °C (ciasto pieczemy do suchego patyczka, każdy piekarnik jest troszkę inny dlatego po upływie 40 minut, możecie już "zerknąć" na swoje ciasto.Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze przez chwilę w zamkniętym piekarniku a następnie studzimy je delikatnie uchylając jego drzwi.1.
Pomarańczę myjemy, sparzamy i kroimy w cieńkie półplasterki.2. W garnku gotujemy
sok pomarańczowy z
cukrem do którego dodajemy plastry
pomarańczy. Gotujemy je około 15 min. na małym ogniu. Następnie przekładamy je na drugą stronę i ponownie gotujemy kolejne 15 minut.3.
Pomarańcze zdejmujemy z ognia, zostawiamy 10 minut w zalewie a nastepnie przekładamy na pergamin do osuszenia i ostygnięcia.4. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę, smarujemy nią boki i wierzch ciasta. A następnie boki ciasta obsypujemy
płatkami migdałowymi zaś na jego wierzch układamy plastry
pomarańczy.Ciasto ma bardzo ciekawy smak i rozsiewa cudowny aromat w całym domu dlatego serdecznie Wam je polecam.Przepis zaczerpnęłam z bloga mojej koleżanki Ani pankejk.pl.Smacznego :)