Wykonanie
Wielbiciele włoskich przysmaków, szczególnie ci, którzy odwiedzili Tortonę w Piemoncie, na pewno znają wyśmienity smak Baci di Dama (Pocałunki Damy),
ciastek, z których to miasto słynie.Nazwa nawiązuje do ich wyglądu: tradycyjnie dwa małe krążki ciasta, które są złączone, niczym w pocałunku,
czekoladowym kremem. Przepis na nie powstał w 1893 roku w
cukierni Zanotti w Tortonie, ale dziś znane są i lubiane w całych Włoszech, a także poza ich granicami.Ważnym ich składnikiem są zmielone
orzechy laskowe, które nadają im charakterystyczny smak, choć niektórzy zastępują
orzechy migdałami. Dziś sprzedawana jest także komercyjna wersja, na którą łatwo natrafić we włoskich kawiarniach, restauracjach i delikatesach.
Składniki :150 g platkow
migdałów,150 g lekko miękkiego
masła150 g
czekolady150 g
mąki110 g
cukruskórka starta z 1
pomarańczyszczypta
soli,
aromat waniliowyPomarańczę myjemy i ścieramy na tarce skórkę. W malakserze miksujemy
płatki migdałowe z
cukrem na pył. Do miski wsypujemy
mąkę i pokrojone w duże kostki
masło, i szybko ugniatamy(żeby ciasto się zbytnio nie nagrzało od ciepłych dłoni). Dodajemy resztę składników (oprócz
czekolady) i znów szybko zagniatamy. Formujemy kulę, trochę spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzilimy na kilkanaście mniejszych kawałków, które należy uformować w walce. Odkrawamy nożem kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości
orzecha laskowego i kładziemy na blasze.Blachę z kulkami ciasta wstawiamy na 30 min. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 160 C .
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. (aż brzegi
będę lekko brązowe). Pod koniec pieczenia siekamy
czekoladę i rozpuśczamy ją w kąpieli
wodnej.Gdy
ciastka ostygną, a
czekolada ostygnie i dobrze zgęstnieje, nadziewamy
ciasteczka: kładziemy łyżeczką troszkę
czekolady na środku jednego
ciasteczka i przykrywamy je drugim.