ßßß
Składniki :150 g platkow migdałów,150 g lekko miękkiego masła150 g czekolady150 g mąki110 g cukruskórka starta z 1 pomarańczyszczypta soli,aromat waniliowyPomarańczę myjemy i ścieramy na tarce skórkę. W malakserze miksujemy płatki migdałowe z cukrem na pył. Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone w duże kostki masło, i szybko ugniatamy(żeby ciasto się zbytnio nie nagrzało od ciepłych dłoni). Dodajemy resztę składników (oprócz czekolady) i znów szybko zagniatamy. Formujemy kulę, trochę spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzilimy na kilkanaście mniejszych kawałków, które należy uformować w walce. Odkrawamy nożem kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha laskowego i kładziemy na blasze.Blachę z kulkami ciasta wstawiamy na 30 min. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 160 C . Ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. (aż brzegi będę lekko brązowe). Pod koniec pieczenia siekamy czekoladę i rozpuśczamy ją w kąpieli wodnej.Gdy ciastka ostygną, a czekolada ostygnie i dobrze zgęstnieje, nadziewamy ciasteczka: kładziemy łyżeczką troszkę czekolady na środku jednego ciasteczka i przykrywamy je drugim.