ßßß
Składniki- 1/2 szklanki cukru- 100g masła o temperaturze pokojowej- 1,5 szklanki mąki tortowej- kropelka aromatu waniliowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- 150g posiekanej czekoladyPrzygotowanieCzekoladę posiekać w blenderze (można też nożem, dla uzyskania klasycznego efektu). Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem (jeżeli masło wyjmujemy prosto z lodówki, można je chwileczkę podgrzać w mikrofalówce). Dodać jedno roztrzepane jajko, szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kropelkę aromatu waniliowego. Wszystko razem zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i szybko wyrobić ciasto, tak aby czekolada się nie zagrzała i nie roztopiła. Rozwałkować ciasto na placek w grubości około 0,5 cm i wykrawać kółka lub inne kształty za pomocą kieliszka lub foremek do ciasteczek. Piec na blaszce z papierem do pieczenia w 180 C przez 15 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić przed podaniem. Smacznego!