ßßß

POMARAŃCZOWEMUFFINKIPrzepis pochodzi z książki Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dlasmakoszy" .Składniki: na 12muffinów260g maki pszennej10gproszku do pieczeniaszczypta soli2średnie pomarańcze1/4l soku pomarańczowego140g cukru1jajo125g miękkiego masła40ml likieru pomarańczowego (lub dowolnegoalkoholu)Przygotowanie:Piekarnik nagrzac do 180 st. Mąkę przesiac iwymieszac z proszkiem do pieczenia i solą. Z pomarańczy zetrzeć skórkę.Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem. Z cukru i jajkautrzeć kremową masę, stopniowo dodawac masło.Do masy jajecznej dodać sok zpomarańczy, skórkę, rozdrobnione owoce i likier oraz mąkę z proszkiem isolą.Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut,kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo.Muffinyzostawić w foremce na 5 minut, a potem przelożyć na kratkę do ostudzenia. Możnadowolnie udekorowaćMoje uwagi i modyfikacje przepisu:- pieklam w wersji dla dzieci, kobiet ciezarnych i karmiacych, a wiec bez alkoholu, wzielam wiec nieco wiecej soku- uzylam soku o smaku owocow egzotycznych- pomarancze porwalam palcami na male kawalki- zostawilam nieco dluzej niz piec minut w foremce, bo byly bardzo wilgotne, po wystygneiciu juz nie sa az tak wigotne- w sam raz.
Przepis dodaje do durszlakowych akcji: