Wykonanie

Czasu mało na pieczenie - bo moja mała 4 miesiączna Ida woli spędzać czas noszona na rękach i oglądać świat niż leżeć grzecznie w łóżeczku. Ale w Mikołajki musi być słodko. Dlatego mam dla Was smaczną i szybką propozycję na aromatyczne ciasto pełne kuszących
jabłkowo -
orzechowych niespodzianek .Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)5 jaj od kur z wolnego wybiegu1 szklanka
cukru3/4 szklanki
oleju rzepakowego2 szklanki
mąki2 czubate łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 średniej wielkości
jabłka3/4 szklanki pokrojonych
orzechów włoskich lub
migdałówPrzygotowanie:1.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w kostkę.2.
Orzechy lub
migdały pokroić.3. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać
kaszą manną lub
bułką tartą.4. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C5.
Jajka ubić z
cukrem mikserem na puszystą masę.6. Dodać
olej i ponownie zmiksowac do połączenia składników.7. Następnie dodać
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę i stopniową
mąkę ciągle miksując.8. Na końcu do masy wsypac
jabłka i
orzechy i wymieszać łyżka.9. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.10. Upieczone ciasto posypać
cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną
czekoladą.Ciasto jest pyszne: puszyste - dumnie wyrasta ponad blachę i mocno aromatyczne.Smacznego :)