Wykonanie
niedziela, 13 października 2013

Na szybko przyrządzone ciasto do sobotniej
kawki :) bo tak jakoś dziwnie by było zjeść obiad i nie poprawić go deserem :) :) więc oto jest
gruszkowe ciastko,wolne od laktozy w sam raz dla
Matki karmicielki :) Przepis dedykuję Justynie, która prosiła o coś z
gruszkami.Składniki :(na małą tortownice o średnicy 20 cm, lub małą formę o tej samej długości)160 g
mąki pszennej85 g
cukru brązowego1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
oleju0,5 szklanki
waniliowego mleka sojowego1
jajo od kur z wolnego wybiegu2
gruszkicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Formę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.2. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C pieczenie góra-dół.3.
Gruszki umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w piórka4. W jednym naczyniu wymieszać ze sobą składniki suche:
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia.5. W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre:
mleko,
olej i
jajo.6. Połączyć składniki mokre i suche ze sobą, miksując.7. Przełożyć ciasto do blachy, ułożyć na wierzchu wcześniej przygotowane
gruszki i posypać
cukrem brązowym.8. Wstawić do piekarnika i piec okolo 60 minut, do tzw. suchego patyczka.9. Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem. U nas zniknęło jeszcze ciepłe.Smacznego :) :)

Wszelkie prawa zastrzeżone.Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych na moim blogu bez mojej zgody(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).