Wykonanie
Dzień dobry!Wielokrotnie
pisałam, że nie przepadam za kwaśnymi
owocami. Nie lubię zbytnio
agrestu, kwaśnych
wiśni i właśnie
porzeczek. Jednak skuszona prośbami
męża postanowiłam przygotować coś właśnie z tymi
owocami.Trzeba było zrównoważyć ich kwaśność, więc nie mogły trafić do niczego innego, niż do słodkich, małych babeczek.

Przygotowałam je nieco inaczej niż zwykle, ponieważ użyłam
mleczka kokosowego, dzięki temu ciasto zyskało całkiem inną konsystencję i było bardziej wilgotne. Moje eksperymenty nie zawsze są udane, jednak ten zdecydowanie zaliczam do udanych.Bardzo smaczne babeczki, mam nadzieję, że Wam również zasmakują!Zapraszam!Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej300 ml
mleczka kokosowego1
jajko130 g
cukru brązowego5 łyżek
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu
waniliowegokilka garści czerwonych
porzeczekKrem:250 g
serka mascarpone250 g
śmietany kremówki 30-36%kilka łyżek
cukru pudruporzeczki do dekoracjiWykonanie:
Mleczko kokosowe,
jajko,
olej, ekstrakt i
cukier dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i mieszamy. Na sam koniec dodajemy
czerwone porzeczki (nie może być ich za dużo). Gotowym
ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 20 minut w 180 st.

Po upieczeniu studzimy. Aby przygotować krem ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy
serek i
cukier puder, mieszamy. Dekorujemy za pomocą woreczka cukierniczego i ozdobnej końcówki oraz kiści
porzeczek. Chłodzimy.

Smacznego!