ßßß Cookit - przepis na Ciasto kakaowe z jabłkami i migdałami

Ciasto kakaowe z jabłkami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Za oknem dziś u nas szaro i buro. Deszcz siąpi z nieba, wieje silny wiatr, co nie nastraja nas do spacerów, a że Ida drzemie słodko,więc postanowiłam, iż skorzy stam i rozweselę ten dzień czymś słodkim, czekoladowym i jesiennym zarazem. Wertując strony internetowe natrafiłam na przepis Kingi Paruzel, która prezentowała go w telewizji śniadaniowej. I tak oto w kuchni zrobiło się pysznie od zapachu jabłek, płatków migdałowych i ciasta czekoladowego.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
0,5 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 szklanki gorącej wody
3/4 filiżanki oleju
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
aromat waniliowy lub cukier waniliowy
p.s. szklanka to 250 ml
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra i dół.
Myjemy, obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w plastry jabłka.
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę,cukier, proszekdo pieczenia, kakao i sól.
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: gorącą wodę z kawą i olej.
Następnie miksujemy stopniowo zawartość obu naczyń, aż do całkowitego połączenia składników.
Przekładamy ciasto do tortownicy (ma ono kostyntencję lejącą) na jego wierzchu układamy jabłka i posypujemy obficie płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C lub dłużej. Czekamy do prawie suchego patyczka. W orginalnym przepisie autorka zaleca pieczenie około 45 minut, ale ja piekłam dłużej bo w moim piekarniku po upływie tego czasu było niedopieczone. Napisałam, że trzymamy je do "prawie" suchego patyczka bo jak każde ciasto czekoladowe jest ono mocno wilgotne.
Smacznych jesiennych dni Wam życze :) :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/09/ciasto-kakaowe-z-jabkami-i-migdaami.html