Wykonanie

Postanowiłam zrobić szybko ciasto, ale w lodówce zabrakło
jajek,
mleka... zaczęłam szukać przepisu w internecie... Co zrobić? Miałam straszną ochotę na lekkie ciasto do
kawy. W każdym przepisie który mi chodził po głowie miał te składniki których właśnie nie miałam. I mam. Znalazłam!Przepis już sprawdzony, na pierwszy rzut oka bardzo skomplikowany, ale jak się zabrałam do pracy okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :) Dalej fantazja poniosła mnie już sama znalazłam jeszcze w lodówce
serek waniliowy,
truskawki,
płatki migdałowe.Jedno jest pewne , by to ciasto się udało trzeba się bardzo mocno trzymać proporcji.SKŁADNIKI:500g
mąki pszennej250g
cukru50g
kakao ciemnego Wedla2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
octu - użyłam
jabłkowego2 łyżki stołowe
cukru waniliowego500 ml gorącej
wody150 ml
oleju1 opakowanie
serka gęstego homogenizowanego
waniliowego - Rolmlecz (dla mnie najlepszy od lat dzieciństwa, ma też do tego idealną konsystencję i nie jest zbyt słodki )
truskawkipłatki migdałowePiekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.W pierwszej kolejności mieszamy składniki:
mąkę (przesiewamy przez sito) ,
kakao,
sodę i
sól.Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy
cukier,
cukier waniliowy i wsypujemy
kawę. Gotowy roztwór mieszamy z
olejem i
octem. Uzyskane składniki suche łączymy z mokrymi - dokładnie miksując.Pieczemy ok 30-40 min, sprawdzamy po tym czasie patyczkiem - powinien być suchy.

Ciasto wyjmujemy z papieru do pieczenia i smarujemy
serkiem waniliowym.

Na wierzchu układamy plasterki (twardych)
truskawek. Wciskamy je delikatnie w
serek.

Posypujemy
płatkami migdałów i gotowe :) Bardzo delikatne i wilgotne ciasto.Idealnie nadaje się do
kawy po niedzielnym obiedzie.Smacznego!