Wykonanie
Zebra to smak mojego dzieciństwa. To ciasto piekła zawsze moja babcia i właściwie ten zwyczaj został jej do dziś. Prosty, szybki i efektowny deser dzięki dwóm kolorom masy pięknie prezentuje się na
stole. Ciasto znalazło w tym roku w moim koszyczku wielkanocnym.

Składniki6 dużych
jajek lub 5 dużych2 ½ szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka gorącej
wody1 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaotłuszcz do smarowania foremki
bułka tartaJaja i
cukier zmiksować na gładka masę. Dodać do niej gorącą
wodę i
olej. Wsypać do masy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka.Podzielić ciasto do dwóch misek. Do jednej części dodać
kakao, do drugiej 2 łyżki
mąki.Przygotować formę na babkę. Wysmarować ją tłuszczem i oprószyć
bułką tartą.Masę wlewamy na środek do przygotowanej formy, na przemian ciasto 3 łyżki ciemnego, 3 łyżki jasnego i tak do wyczerpania.Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.





wielkanocny widok z okna

SMACZNEGO!