Wykonanie

Ciasto powstało na bazie przepisu na ciasto
buraczkowe. Chciałam
mieć recepturę na
czekoladowy deser o podobnej strukturze i konsystencji, ale nie wymagające użycia
buraczków. Jak wiadomo nie przez cały rok są tak samo dostępne. Udało mi się otrzymać bardzo smaczne ciasto i prawie taką samą konsystencję, jak w oryginale. Polecam.

Składniki na tortownicę 21 cm:1 szklanka + 3 łyżki
mąki2 łyżki
kakao200 g
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
waniliowego serka homogenizowanego2
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
wodymrożone
malinyWszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Wymieszać z
serkiem,
jajkami,
olejem i
wodą. Dobrze wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać s uche składniki. Dodać do mokrych i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać
maliny i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 st. C. Piec 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Ewka