Wykonanie
Tradycyjne danie, jedno z moich ulubionych, co nie byłoby takie oczywiste, gdyż nie przepadam za
rybą. Ale w tej postaci mogłabym jeść ją zawsze:)

Składniki na duże naczynie:5 sporych
marchewek3 średnie
pietruszki1/4 dużego
selera1 duża
cebula2-3 szklaki wrzącej
wody2-3 łyżeczki
soli2 - 3
ziela angielskie i 1
listek laurowypo 1/2 łyżeczki:
pieprzu,
papryki,
bazylii,
oregano5 czubatych łyżeczek
koncentratu pomidorowego10-12
filetów białej ryby (u mnie
mintaj), mrożonego lub świeżego
Rybę rozmrozić i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Przyprawić
solą i
pieprzem, upiec w temp. 200st. C przez około 20min. Można też przygotować
rybę bardziej tradycyjnie, czyli obtoczyć w
mące i usmażyć.
Cebulę pokroić i zeszklić na
oleju, odstawić.Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, przyprawić i gotować około 20min. Odlać trochę
wywaru i wymieszać w nim
koncentrat pomidorowy, dodać do warzyw razem z
cebulą.Układać warstwowo na przemian
rybę i gorące warzywa. U mnie wyszły dwie warstwy
ryby i trzy warzyw. Najlepiej smakuje kilka godzin później, gdy smaki się połączą.Smacznego:)