ßßß Cookit - przepis na Zaskakujące połączenia smakowe czyli czekoladowe warsztaty

Zaskakujące połączenia smakowe czyli czekoladowe warsztaty

nazwa

Wykonanie

Pod koniec lutego miałam okazję być zaproszona przez firmę Kupiec na warsztaty czekoladowe pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” organizowane przez Akademię Smaku Bosch, gdzie o nasze doznania smakowe dbali szefowie Piotr Chylarecki i Paweł Kibart.
Centrum Domowych Inspiracji bardzo mile mnie zaskoczyło. Piękny, nowoczesny wystrój i dobrze przygotowane sprzętowo miejsce na warsztaty. Oprócz tego sponsorzy (Wawel, Kupiec, Bonduelle, Frisco.pl, Bosch)zadbali o wszystkie dodatki niezbędne do przygotowania wszystkich dań. W showroomie zostaliśmy podzieleni na 4 zespoły, które odpowiadały za jedno zadanie. Zanim przystąpiliśmy do pracy nastąpiła degustacja czekolady przygotowanej na tę okazję przez firmę Wawel. Z ostaliśmy poinstruowani przez eksperta czekolady Piotra o walorach smakowych poszczególnych rodzajów czekolady (gorzkiej 90% COCOA, gorzkiej ze skórką pomarańczową ORANGE 70% COCOA oraz gorzkiej klasycznej 70% COCOA).
Szef uczulał nas na odmienność smaków i wskazywał najlepsze połączenie z różnymi owocami czy składnikami wytrawnymi. Powiem Wam, że nigdy aż taka odważna w połączeniach nie byłam, tym bardziej nie mogłam się doczekać efektów końcowych;-)
Nasze menu wyglądało tak:
– wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka z czekoladą gorzką z pomarańczami,
– k rem z kalafiora, ser gorgonzola, chips z gorzkiej czekolady,
– p ierś z kaczki, sos z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru, smażone warzywa,
– brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu.
Nasz zespól pod okiem Pawła Kibarta przygotował przystawkę, a mianowicie wędzoną pierś z gęsi z pęczakiem na szpinaku z sorbetem z buraka i gorzkiej pomarańczowej czekolady. Brzmi nieźle prawda? I smakowało bardzo przyjemnie.
Miłym zaskoczeniem była zupa krem z kalafiora z chipsem czekoladowym;-)
Poniżej zdjęcie dania głównego - pierś kaczki na warzywach chińskich w sosie z marakui, imbiru i czekolady.
Ale wszystkich najbardziej urzekł deser, a mianowicie brownie z kaszą gryczaną , które było zaserwowane w 2 wersjach z różnych czekolad. Niedługo mam nadzieję przygotować go u siebie i zaprezentować przepis, bo naprawdę jest godny uwagi;-) Zwłaszcza dla mnie, która nie cierpi kaszy gryczanej zmienił podejście do niej;-)
Poniżej zdjęcia z warsztatów udostępnionych przez organizatora.
Wszystkie zdjęcia prezentowane w poście otrzymałam od Bosch Home Polska .
Pragnę podziękować organizatorom za wspaniałą lekcję łączenia niebywałych smaków, za udostępnienie zdjęć i przemiłą atmosferę. Była to bardzo miła przygoda, dzięki której poszerzyłam grono znajomych, których łączy wspólna pasja. No i dziękuję naszym szefom kuchni za przekazaną wiedzę, którą na pewno będę starała się niejednokrotnie wykorzystać u siebie w kuchni.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/03/zaskakujace-poaczenia-smakowe-czyli.html