Wykonanie

Pod koniec lutego miałam okazję być zaproszona przez firmę Kupiec na warsztaty
czekoladowe pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” organizowane przez Akademię Smaku Bosch, gdzie o nasze doznania smakowe dbali szefowie Piotr Chylarecki i Paweł Kibart.Centrum Domowych Inspiracji bardzo mile mnie zaskoczyło. Piękny, nowoczesny wystrój i dobrze przygotowane sprzętowo miejsce na warsztaty. Oprócz tego sponsorzy (Wawel, Kupiec, Bonduelle, Frisco.pl, Bosch)zadbali o wszystkie dodatki niezbędne do przygotowania wszystkich dań. W showroomie zostaliśmy podzieleni na 4 zespoły, które odpowiadały za jedno zadanie. Zanim przystąpiliśmy do pracy nastąpiła degustacja
czekolady przygotowanej na tę okazję przez firmę Wawel. Z ostaliśmy poinstruowani przez eksperta
czekolady Piotra o walorach
smakowych poszczególnych rodzajów
czekolady (gorzkiej 90% COCOA, gorzkiej ze
skórką pomarańczową ORANGE 70% COCOA oraz gorzkiej klasycznej 70% COCOA).


Szef uczulał nas na odmienność smaków i wskazywał najlepsze połączenie z różnymi
owocami czy składnikami wytrawnymi.
Powiem Wam, że nigdy aż taka odważna w połączeniach nie byłam, tym bardziej nie mogłam się doczekać efektów końcowych;-)Nasze menu wyglądało tak:– wędzona pierś z gęsi z
sorbetem z
buraka z
czekoladą gorzką z
pomarańczami,– k rem z
kalafiora,
ser gorgonzola,
chips z
gorzkiej czekolady,– p ierś z
kaczki, sos z
gorzkiej czekolady,
chilli,
marakui i
imbiru, smażone warzywa,– brownie z
kaszą gryczaną,
musem czekoladowym i
kremem śmietankowym podane z
orzechami laskowymi prażonymi w karmelu.Nasz zespól pod
okiem Pawła Kibarta przygotował przystawkę, a mianowicie wędzoną pierś z gęsi z pęczakiem na
szpinaku z
sorbetem z
buraka i gorzkiej pomarańczowej
czekolady. Brzmi nieźle prawda? I smakowało bardzo przyjemnie.



Miłym zaskoczeniem była zupa krem z
kalafiora z
chipsem czekoladowym;-)

Poniżej zdjęcie dania głównego - pierś
kaczki na warzywach chińskich w sosie z
marakui,
imbiru i
czekolady.

Ale wszystkich najbardziej urzekł deser, a mianowicie brownie z
kaszą gryczaną , które było zaserwowane w 2 wersjach z różnych
czekolad. Niedługo mam nadzieję przygotować go u siebie i zaprezentować przepis, bo naprawdę jest godny uwagi;-) Zwłaszcza dla mnie, która nie cierpi
kaszy gryczanej zmienił podejście do niej;-)

Poniżej zdjęcia z warsztatów udostępnionych przez organizatora.




Wszystkie zdjęcia prezentowane w
poście otrzymałam od Bosch
Home Polska .Pragnę podziękować organizatorom za wspaniałą lekcję łączenia niebywałych smaków, za udostępnienie zdjęć i przemiłą atmosferę. Była to bardzo miła przygoda, dzięki której poszerzyłam
grono znajomych, których łączy wspólna pasja. No i dziękuję naszym szefom kuchni za przekazaną wiedzę, którą na pewno
będę starała się niejednokrotnie wykorzystać u siebie w kuchni.