Wykonanie
Wieczorem często chodzi nam po głowie coś dobrego do zjedzenia. Szybkiego i najczęściej słodkiego.
Mus czekoladowy całkowicie zaspokoił moje podniebienie dlatego polecam go bardzo gorąco!
Składniki:1/2 tabliczki
czekolady mlecznej1/2 tabliczki
czekolady gorzkiejmlekowkładka:pokruszone
pistacjezmielone
orzechy (
migdały i laskowe)Przygotowanie:Włóż małą miseczkę do garnka z
wodą. Miseczka powinna być otoczona
wodą ale nie powinna pływać.
Czekolady połam na kostki (lub drobniej) i włóż do miseczki. Doprowadź
wodę do wrzenia i trzymaj na ogniu tak aby kostki w miseczce się rozpuściły. Następnie dolej
mleka (ja użyłam 0,5%). Ilość dolanego
mleka zależy od tego jaką konsystencje chcecie uzyskać. Mój deser miał konsystencję zupy-krem tak aby
orzechy utrzymywały się na powierzchni. No właśnie teraz czas na
orzechy. Dekorujemy mus pierzynką z mielonych
migdałów i
orzechów laskowych, a także
pistacje, które pięknie komponują się kolorystycznie i przełamują słodki smak.Jeśli sam obierasz z łupin i kruszysz
pistacje, staraj się oddzielić słone skórki. Jeśli będą przeważały nad
słodyczą czekolady to nie będziesz mógł się cieszyć smakiem.