ßßß Cookit - przepis na Gazpacho

Gazpacho

nazwa

Wykonanie

Zanim zrobię wakacyjny wpis z Barcelony, to hiszpańskim gazpacho przywitam Was - hola!:-)
Dacie wiarę, że tam było chłodniej niż teraz u nas;-)? Serio, serio;-) Przyjemnie ciepło, koło 26-28 stopni, a nie 35...
Można jednak przeżyć takie temperatury popijając chłodnik. A ten jest wyjątkowy, bo tam nam posmakował, a tu nam przypomina...;-)
Składniki:
4 dojrzałe pomidory,
2 żółte lub zielone papryki,
1 ogórek zielony,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
0,5 litra soku pomidorowego lub warzywnego,
6 łyżek oliwy z oliwek,
4 łyżki octu z białego wina,
tabasco,
sól, pieprz,
woda,
1 kromka białego chleba.
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Chleb namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, wlać sok, oliwę, ocet, dodać chleb i zmiksować blenderem doprawiając do smaku. W zależności od konsystencji dolać wody. Nam w Barcelonie podawano gazpacho w kieliszkach do wina i bardzo nam to pasowało. Do tego można podać grzanki skropione oliwą i posmarowane przetartym pomidorem i czosnkiem. Podawać schłodzone. Jeśli nie ma czasu na to można wrzucić kostki lodu.
Przepis zgłaszam do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/07/gazpacho.html