ßßß
Składniki:- 800 g. pomidorów- 2 papryki czerwone- 1 papryka zielona- cebula- 2 ząbki czosnku- nieduży ogórek- sól i pieprz- 2 kromki chleba pszennego- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki octu winnego- 2 szklanki wodyPrzygotowanie:Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i wrzucamy je do wysokiej miski lub garnka. Papryki przekrajamy na pół, wycinamy gniazda nasienne i oczyszczamy z pestek. Kroimy w dość drobną kostkę. Pokrojoną jedną czerwoną paprykę oraz pół zielonej odkładamy na bok, resztę dodajemy do pomidorów.Czosnek przeciskamy przez praskę, chleb rwiemy na kawałki i dodajemy do warzyw w misce. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Następnie dodajemy wodę, ocet, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.Chłodnik przelewamy do miseczek, posypujemy paprykami, które wcześniej odłożyliśmy na bok i pokrojonym ogórkiem. Gazpacho możemy podawać np. w towarzystwie oliwek.Smacznego!