Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "

W ramach akcji pozwolicie, że zacytuję autorkę Małgosię co ma byćtematem przewodnim tego weekendu:" Tym razem po prostu śniadanie... nie pieczemy
bułek ani
rogali ani też
chlebów i chlebusiów :) robimy śniadanie takie jakie macie ochotę zjeść..mogą to być placuszki, racuchy, omlety słodkie lub wytrawne, mega piękne kanapki lub crostini...to dałam Wam teraz
pole do popisu! działamy!!"Czyli ja zrobiłam na nasze śniadanie mega pyszną kanapkę klubową:-)Wykorzystałam do jej zrobienia
kiełbaskę bezglutenową bez E firmy Nove Natura. Z tego co zapewnia producent nie zawiera: konserwantów, fosforanów, glutaminianu
sodu, sztucznych przeciwutleniaczy - czyli faktycznie jest bez "E".
Jajka są ekologiczne, od kur szczęśliwie biegających u mojej cioci w ogródku.
Chleb tostowy co prawda nie jest wypiekany przeze mnie, ale od czasu do czasu zaopatruję się w
pieczywo w jednej z naszych rodzimych piekarni. Lokalny patriotyzm czy lenistwo;-)?Tak przygotowana, zjedzona w sobotni poranek na tarasie dodaje sił na resztę, jak przypuszczam, leniwego dnia;-)) Smacznego i miłego weekendu:-)!

Składniki na 2 osoby:6 kromek
pieczywa tostowego,kawałki
kurczaka lub innego
mięsa obgotowanego np z zupy,1
kiełbasa krótka,2
jajka,2 listki dowolnej
sałaty,1- 2 łyżki
majonezu,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
olej rzepakowy.Przygotowanie:
Mięso rozdrobnić z
majonezem, przyprawić, aby miało konsystencję smarowidła.
Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć.
Chleb tostowy podpiec w tosterze. Usmażyć na
oleju jajka sadzone. Posmarować kromkę pastą, położyć
sałatę, przykryć drugą kromką
chleba, na to kawałki
kiełbasy,
jajko, przykryć trzecią kromką opieczonego
chleba. Spiąć kanapkę wykałaczką. Podawać i zajadać!

Lista
śniadaniowa pozostałych uczestników akcji:Moje małe czarowanie
Bona ApetitaSmaki AlzacjiMoje domowe kucharzenieMarder&Marder ManufactureJak pączek w
maśleEksplozja smakuAla piecze i gotujeNiezapomniane SmakiKulinarne Szaleństwo ManiusiMój Kulinarny Pamiętnik