ßßß
Gulasz wołowy najlepszy na świecie. Od zawsze taki jemy, czasami podkręcony czerwonym winem, z dużą ilością papryki...Odkąd mam szybkowar przygotowanie go zajmuje mi dosłownie chwilę:-) Idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, kasz, ziemniaków. Jeśli zostanie coś i zapomnę schować garnek do lodówki wówczas kto pierwszy ten lepszy... Z chlebem smakuje najbardziej:-).
Składniki:70-80 dkg wołowiny bez kości,1 duża cebula,2-3 łyżki mąki,papryka słodka, papryka ostra,sól,pieprz,1 łyżka przecieru pomidorowego,tymianek suszony ,chlust czerwonego wina,1 łyżka gęstej śmietany,olej rzepakowy.Przygotowanie:Wołowinę oczyścić z błon, pokroić w kostkę lub paski.Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju do zrumienienia. Przełożyć do szybkowaru. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklenia na tej samej patelni co mięso, posolić i mocno posypać słodką papryką. Przenieść wszystko do mięsa, dodać przecier, przyprawy, wino (niekoniecznie), podlać wodą, tak aby przykryć mięso. Gotować do miękkości. Na koniec 1 łyżkę mąki rozprowadzić z wodą, dodać śmietanę i dodać do sosu celem zagęszczenia. Doprawić wg uznania.Uwaga: należy pamiętać, że najpierw do masy mącznej dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu i dopiero całość wlewamy do potrawy. Unikniemy wówczas powstawanie grudek. Jeśli nie używamy szybkowaru wówczas mięso dusimy znacznie dłużej.