Wykonanie
Gulasz wołowy najlepszy na świecie. Od zawsze taki jemy, czasami podkręcony
czerwonym winem, z dużą ilością
papryki...Odkąd mam szybkowar przygotowanie go zajmuje mi dosłownie chwilę:-) Idealnie pasuje do placków ziemniaczanych,
kasz,
ziemniaków. Jeśli zostanie coś i zapomnę schować garnek do lodówki wówczas kto pierwszy ten lepszy... Z
chlebem smakuje najbardziej:-).
Składniki:70-80 dkg
wołowiny bez kości,1 duża
cebula,2-3 łyżki
mąki,
papryka słodka,
papryka ostra,
sól,
pieprz,1 łyżka
przecieru pomidorowego,
tymianek suszony ,chlust
czerwonego wina,1 łyżka gęstej
śmietany,
olej rzepakowy.Przygotowanie:
Wołowinę oczyścić z błon, pokroić w kostkę lub paski.Oprószyć
mąką, podsmażyć na
oleju do zrumienienia. Przełożyć do szybkowaru.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklenia na tej samej patelni co
mięso, posolić i mocno posypać
słodką papryką. Przenieść wszystko do
mięsa, dodać przecier,
przyprawy,
wino (niekoniecznie), podlać
wodą, tak aby przykryć
mięso. Gotować do miękkości. Na koniec 1 łyżkę
mąki rozprowadzić z
wodą, dodać
śmietanę i dodać do sosu celem zagęszczenia. Doprawić wg uznania.Uwaga: należy pamiętać, że najpierw do masy mącznej dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu i dopiero całość wlewamy do potrawy. Unikniemy wówczas powstawanie grudek. Jeśli nie używamy szybkowaru wówczas
mięso dusimy znacznie dłużej.