Wykonanie
No i mamy piąteczek. A ja mam dla was przepis na domową super przekąskę. Taki zamiennik paluszków,
chipsów i innych mało zdrowych chrupaczy. Smak pieczonej
ciecierzycy uzależnia i to dosłownie, jak się któż dosiądzie do miseczki to odejść nie może. Ja uwielbiam ją chrupać przy dobrym filmie, czytając książkę lub rozmawiając ze znajomymi. To jest naprawdę hit każdej imprezki. Spróbujcie koniecznie jak smakuje, jaka jest pyszna.Życzę wam cudownego piątku.Składniki:- 2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy- 3 łyżki
oleju rzepakowego- 1 i 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
soli- szczypta
pieprzu- szczypta
ostrej paprykiCiecierzycę gotujemy (najpierw wieczorem namaczamy ją w wodzie i zostawiamy na noc, następnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą
wodą, przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, gotujemy do miękkości - średnio 90 minut).Ugotowaną
ciecierzycę przekładamy do miski. Wlewamy
olej i dodajemy
przyprawy, mieszamy. Układamy ją na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, podczas pieczenia należy ją raz wymieszać.Upieczoną
ciecierzycę przekładamy do miseczki i chrupiemy.