ßßß Cookit - przepis na Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Chrupki z ciecierzycy to zdrowa przekąska, którą możemy zastąpić chipsy, paluszki bądź popcorn. Idealna do przegryzania w czasie seansu filmowego:)
Ciecierzyca to doskonałe źródło białka, witamin (wit. C, niacyna, wit. B6, kwas foliowy, wit. A i K), a także minerałów (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk).
Witamina C – 1 , 3 mg
Tiamina – 0 . 116 mg
Ryboflawina – 0 . 063 mg
Niacyna - 0 . 526 mg
Witamina B6 - 0 . 139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4 , 0 μg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Witamina C – 1 , 3 mg
Tiamina – 0 . 116 mg
Ryboflawina – 0 . 063 mg
Niacyna - 0 . 526 mg
Witamina B6 - 0 . 139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4 , 0 μg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Składniki:
200 g ciecierzycy
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzyce namoczyć na 12 h w wodzie, przepłukać, ugotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól.
2. Ciecierzycę odcedzić. Doprawić do smaku pieprzem i papryką słodką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez godzinę.
SMACZNEGO!
Źródło:http://agata-cooking.blogspot.com/2015/06/chrupki-z-ciecierzycy.html