Wykonanie
Chrupki z
ciecierzycy to zdrowa przekąska, którą możemy zastąpić
chipsy, paluszki bądź popcorn. Idealna do przegryzania w czasie seansu filmowego:)
Ciecierzyca to doskonałe źródło
białka, witamin (wit. C, niacyna, wit. B6, kwas foliowy, wit. A i K), a także minerałów (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk).Witamina C – 1 , 3 mgTiamina – 0 . 116 mgRyboflawina – 0 . 063 mgNiacyna - 0 . 526 mgWitamina B6 - 0 . 139 mgKwas foliowy - 172 μgWitamina A – 27 IUWitamina K - 4 , 0 μghttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.htmlWitamina C – 1 , 3 mgTiamina – 0 . 116 mgRyboflawina – 0 . 063 mgNiacyna - 0 . 526 mgWitamina B6 - 0 . 139 mgKwas foliowy - 172 μgWitamina A – 27 IUWitamina K - 4 , 0 μghttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Składniki:200 g
ciecierzycysól,
pieprz,
papryka słodka1 łyżka
oleju rzepakowegoSposób przygotowania:1.
Ciecierzyce namoczyć na 12 h w wodzie, przepłukać, ugotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać
sól.2.
Ciecierzycę odcedzić. Doprawić do smaku
pieprzem i
papryką słodką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez godzinę.
SMACZNEGO!