Wykonanie

Czy już pracowicie rozpoczęliście Nowy Rok? Podjęte nowe wyzwania?U mnie jeszcze tak nie do końca, bo nadal jestem na urlopie i obijam się w domu;-)

Chcę Wam zaproponować kolejne danie czyszczące lodówkę. Wykorzystując wolne pomiędzy świętami, oglądając TV, wpadłam na program Karola Okrasy i szybko podchwyciłam pomysł na wykorzystanie poświątecznych resztek:-) Naprawdę fajna alternatywa do serwowania
ryby.

Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego,wigilijna
kapusta z
grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu,kawałki podsmażonej
ryby ( u mnie
karp obsmażony w
mące),1
papryka czerwona,1 łyżka
miodu,1
jajko,
sól,
pieprz,
sól morska gruboziarnista.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać
miód, dodać
kapustę z
grzybami, doprawić
solą i
pieprzem wg własnego uznania.Chwilę podsmazyć, a następnie wystudzić.
Paprykę upiec w piekarniku pod grillem w temp. 200 stopni i włożyć do
torebki foliowej do wystudzenia. Obrać ze skóry i pokroić na kawałki.Z
ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty – jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony. Na węższym pasku ułożyć warstwę
kapusty z
grzybami Kolejne warstwy to: wyfiletowane kawałki
ryby i
papryka. W drugim, szerszym, kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów, nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu
jajem roztrzepanym. Posypać dekoracyjnie
solą morska na środku.Podawać gorące lub zimne.