Wykonanie

Crepes z
pieczarkami wywołują miłe wspomnienia. Wrocław, Plac Grunwaldzki, jesień roku 1989. Właśnie rozpoczęłam studia na I roku Politechniki. Pewnego dnia wracając z zajęć spostrzegłam ogonek do budy campingowej ustawionej pod jednym z akademików. Im bliżej podchodziłam, brodząc nogami w potoku liści, tym zapach stawał się intensywniejszy...jak się później okazało uzależniał:-) Mimo przywiezionych słoików zaopatrujących mnie w ciepły obiadek domowy , postanowiłam dołączyć do tej kolejki i cierpliwie czekać, studiując pieczołowicie menu...Wybór mój padł na
pieczarki i
ser....Ten smak był tak powalający, że od tamtej
pory kiedy tylko przechodziłam obok tej budy nie umiałam się oprzeć...Tak jak
mandarynki i ich zapach już zawsze przywołuje wspomnienie Bożego Narodzenia tak crepes z
pieczarkami przenoszą mnie w tamten studencki czas:-) Fajne są takie kulinarne podróże w czasie:-)


Składniki:Ciasto naleśnikowe:2 szkl.
mleka,2
jajka,2 szkl.
mąki,3 łyżki
oleju,szczypta
soli.Farsz:około 0,5 kg
pieczarek,
ser żółty twardy,1
cebula,
olej rzepakowy lub
masło,
sól,
pieprz,
papryka słodka,dodatkowo
kechup.Przygotowanie:Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Zetrzeć
ser na tarce.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki,
cebulę w kostkę. Podgrzać
olej i podsmażyć
cebulę z
grzybami. Doprawić
solą i
pieprzem i
papryką . Każdy naleśnik posmarować
kechupem, rozłożyć farsz, posypać
serem. Zawinąć w chusteczkę i chwilę podsmażyć do przyrumienienia i zatopienia
sera.