ßßß
Pączki IISkładniki na zaczyn :50 g świeżych drożdży125 ml ciepłego mleka2 łyżki mąki pszennej chlebowej (strong white)szczypta cukruCiasto:500 g mąki pszennej chlebowej (strong white)40 g cukru z wanilią35 g cukru5 dużych żółtek125 g ciepłego mlekaodrobina soli1 łyżka spirytusu1 łyżka rozpuszczonego masła (15 g)ulubiona marmolada, powidła lub dżem (u mnie dżem truskawkowy)olej do smażeniadodatkowo: lukier i kandyzowana skórka cytrusowa (cytryna + pomarańcza)Lukier:szklanka cukru pudrukilka łyżek gorącej wodysok z cytryny; do smakuDrożdże rozpuść w 125 g mleka ze szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki.
W międzyczasie w dużej misce utrzyj żółtka z oboma cukrami do białości.
Do żółtek wsyp przesianą mąkę, sól, zaczyn i mleko. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie wlej spirytus i rozpuszczone masło, dobrze wyrób.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilę, żeby je odgazować. Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, na grubość około 2 cm i wytnij kółka np szklanką. Wycięte pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut. Smaż w głębokim oleju po około 3 minuty z każdej strony (temperatura ok 170°C). Pączki układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Do rękawa cukierniczego z długą końcówką nałóż dżem i nadziej nim wystudzone pączki.Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aby trzymać dość rzadki lukier. Polej nim pączki i udekoruj np skórką kandyzowaną.
SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami Pączki