Wykonanie
W czasie karnawału piekłam różne odmiany pączków i
faworki, ale w Tłusty Czwartek zawsze stawiam na tradycyjne pączki.Korzystałam z mojego sprawdzonego przepisu, który jest już na blogu, ale nieco go zmieniłam. Największą zmianą jest sposób nadziewania, bo
dżemem wypełniałam już upieczone pączki, a nie tak jak wcześniej surowe. Na koniec polałam je lukrem i posypałam kandyzowaną skórką
cytrusową.Przyznam Wam, że są jeszcze pyszniejsze niż zwykle. Może zabrzmi to nieskromnie, ale to najlepsze pączki jakie
jadłam. Taka prawda, więc
czemu mam kłamać ;)

Pączki IISkładniki na zaczyn :50 g świeżych
drożdży125 ml ciepłego
mleka2 łyżki
mąki pszennej chlebowej (strong white)szczypta
cukruCiasto:500 g
mąki pszennej chlebowej (strong white)40 g
cukru z
wanilią35 g
cukru5 dużych
żółtek125 g ciepłego
mlekaodrobina
soli1 łyżka
spirytusu1 łyżka rozpuszczonego
masła (15 g)ulubiona
marmolada, powidła lub
dżem (u mnie
dżem truskawkowy)
olej do smażeniadodatkowo:
lukier i kandyzowana skórka cytrusowa (
cytryna +
pomarańcza)
Lukier:szklanka
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodysok z cytryny; do smaku
Drożdże rozpuść w 125 g
mleka ze szczyptą
cukru i 2 łyżkami
mąki.

W międzyczasie w dużej misce utrzyj
żółtka z oboma
cukrami do białości.

Do
żółtek wsyp przesianą
mąkę,
sól, zaczyn i
mleko. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie wlej
spirytus i rozpuszczone
masło, dobrze wyrób.

Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilę, żeby je odgazować. Rozwałkuj na posypanej
mąką powierzchni, na grubość około 2 cm i wytnij kółka np szklanką. Wycięte pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut. Smaż w głębokim
oleju po około 3 minuty z każdej strony (temperatura ok 170°C). Pączki układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Do rękawa cukierniczego z długą końcówką nałóż
dżem i nadziej nim wystudzone pączki.
Cukier puder wymieszaj z gorącą
wodą i
sokiem z cytryny, aby trzymać dość rzadki
lukier. Polej nim pączki i udekoruj np skórką kandyzowaną.

SMACZNEGO!







źródło: ze zmianami Pączki