Wykonanie
Ostatnio bardzo polubiłam
ciasto drożdżowe. Podoba mi się to, że można przygotować z niego tyle ciekawych smakołyków. Nie musi to być standardowy placek z kruszonką, ale można wykombinować z niego naprawdę fajne ciacho. Z czasem na blogu pojawi się kilka fajnych pomysłów z wykorzystaniem
ciasta drożdżowego.Jeśli macie już swój sprawdzony przepis na
ciasto drożdżowe nie musicie korzystać z mojego. Ja osobiście wole jak w cieście występują same
żółtka, mam wrażenie, że ciasto jest delikatniejsze i nie jest zbite i twardawe.Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 2 , 5 godziny | Pieczenie: 30-40 minutSkładniki:Ciasto:4 szklanki
mąki1/2 szk
cukru50 g
drożdży4
żółtka50 g
masła rozpuszczonego i przestudzonegoszczypta
soli250 ml letniego
mlekaDodatkowo:
dżem albo
marmoladacukier pudersok z cytrynyPrzygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
mleka w kruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
żółtka,
sól,
masło, rozczyn i
mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy
mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej
mleka. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy
oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Ciasto dzielimy na
siedem części. Z jednej części formujemy główkę kwiatka a z reszty ciasta robimy
płatki.Przy pomocy palca albo łyżki robimy wgłębienia w płatkach. Kwiatka smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego
masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.Poprawiamy jeszcze raz wgłębienia w płatkach i do każdego wgłębienia wkładamy łyżeczkę albo dwie
dżemu. Jeśli chcemy możemy przygotować kruszonkę i posypać kwiatka.Pieczemy 30-40 minut w 180*C.Z
cukru pudru i
soku z cytryny przygotować
lukier i przyozdobić po przestudzeniu kwiatka.