ßßß Cookit - przepis na Kwiatek drożdżowy

Kwiatek drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo polubiłam ciasto drożdżowe. Podoba mi się to, że można przygotować z niego tyle ciekawych smakołyków. Nie musi to być standardowy placek z kruszonką, ale można wykombinować z niego naprawdę fajne ciacho. Z czasem na blogu pojawi się kilka fajnych pomysłów z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.
Jeśli macie już swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie musicie korzystać z mojego. Ja osobiście wole jak w cieście występują same żółtka, mam wrażenie, że ciasto jest delikatniejsze i nie jest zbite i twardawe.
Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 2 , 5 godziny | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1/2 szk cukru
50 g drożdży
4 żółtka
50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
szczypta soli
250 ml letniego mleka
Dodatkowo:
dżem albo marmolada
cukier puder
sok z cytryny
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej mleka. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na siedem części. Z jednej części formujemy główkę kwiatka a z reszty ciasta robimy płatki.Przy pomocy palca albo łyżki robimy wgłębienia w płatkach. Kwiatka smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Poprawiamy jeszcze raz wgłębienia w płatkach i do każdego wgłębienia wkładamy łyżeczkę albo dwie dżemu. Jeśli chcemy możemy przygotować kruszonkę i posypać kwiatka.
Pieczemy 30-40 minut w 180*C.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i przyozdobić po przestudzeniu kwiatka.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/10/kwiatek-drozdzowy.html