Wykonanie
Szneka z glancem, to po prostu nasza poczciwa drożdżówka z lukrem. Odkąd mam dom na Kaszubach, często spotykam się ze sznekami z glancem. Jest to pozostałość po obowiązkowym kiedyś, kiedyś, na Kaszubach
języku niemieckim. Schnecke, to w
języku niemieckim
ślimak. Nazwa ta jest znana również na Kociewiu i we Wielkopolsce.Robimy
ciasto drożdżowe, kształtujemy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w
ślimaki. Po upieczeniu polewamy lukrem i mamy pyszne szneki z glancem.250g
mąki50g
cukru25g
drożdży125ml
mleka letniego2jajka50g stopionego masła+25g do posmarowania wałeczków
sóllukier1białko3/4szklanki
cukru pudru1-2łyżki
soku z cytrynyZrobić rozczyn z
drożdży, łyżeczki
cukru,3 łyżek
mleka i posypać trochę
mąka. Kiedy
drożdże podrosną dodać resztę składników i wyrobić, można robotem. Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto zagnieść, jeżeli trzeba dodać
mąki, uformować 8 wałeczków ,posmarować
masłem i zwinąć 8 ślimaczków.Jeżeli mają być "wypasione" posypać kruszonką.Piec w temp.180-190 stop.,około 20min, do zrumienienia.Utrzeć
lukier, posmarować nim ostudzone szneki i będzie glanc!