Wykonanie
Do niedawna nawet nie wiedziałam, że
jada się coś takiego jak
kapusta z
fasolą. Słyszałam o
kapuście z
grochem, jednak ani jednej ani drugiej nie jadło się w moim domu rodzinnym, u
Męża również. W wielu domach obie wersje można spotkać na
stole Wigilijnym czy nawet Wielkanocnym.Pewnego wieczoru mój Mąż podsyłał mi
linki do potraw, które mogłabym zrobić na Święta i ta
kapusta wydała mi się interesująca. Zrobiłam ją po swojemu, z
grzybkami, żeby było bardziej Wigilijnie. Jednak nie
mogę Wam zagwarantować, że po skorzystaniu z tego przepisu, będzie smakowała tak jak pamiętacie ją na przykład ze swojego domu rodzinnego, bo ja przecież nigdy wcześniej jej nie
jadłam ;)W mojej rodzinie podaje się po prostu
kapustę wigilijną bez żadnych urozmaiceń. Dlatego nie
powiem, że jest to smak, który kojarzy mi się ze Świętami, jednak przyznam, że mi smakowała.

Składniki:300 g
białej fasoli np jaś600 g
kapusty kiszonej15 g
grzybków suszonych (u mnie
borowiki)1
cebula1 łyżka
masła2
listki laurowe3
ziela angielskiesól, świeżo mielony
pieprz, mielony
kminek, mielona
kolendra; do smaku
Fasolę zalej
wodą i zostaw na ok 12 godzin do namoczenia. Zmień
wodę i ugotuj.
Grzybki suszone zalej gorącą
wodą i odstaw na ok 30 minut. Odsącz i pokrój w paseczki.
Kapustę kiszoną opłucz i poszatkuj. Posiekaną
cebulę zeszklij na łyżce
masła.

Do garnka włóż
kapustę, zeszkloną
cebulę,
grzybki,
listki laurowe i
ziele angielskie. Dolej odrobinę
wody i gotuj, aż
kapusta zmięknie (około 40 minut). W czasie gotowania, kiedy płyn odparuje, co jakiś czas dolewaj po trochu
wodę (ja na zmianę
dawałam zwykłą
wodę i
wodę w której moczyły się
grzybki). Na koniec wyjmij
listek laurowy i
ziele angielskie.

Ugotowaną
fasolę lekko ugnieć tłuczkiem do
ziemniaków (powinno pozostać trochę większych kawałków
fasoli).
Fasolę przełóż do
kapusty, dopraw i gotuj jeszcze przez chwilkę.

SMACZNEGO!



źródło: przepis własny