Wykonanie
Ostatnio wspominałam o moim przekonaniu się do czerwonego
mięsa za sprawą przepisu na Wrapy z
Wołowiną . To następny przepis, który mnie przekonuje, że jednak nie tylko
drób jest zjadliwy. Że dobry kotlet nie musi być z
piersi indyka czy
kurczaka. Że może być
schabowy-chociaż w innej odsłonie niż nasza tradycyjna wersja (która prześladowała mnie w dzieciństwie, i której nigdy nie przyrządziłam w moim dorosłym życiu-po prostu nie lubię).Całe danie jest bardzo smaczne. Słodko-kwaśna
papryka smakiem przypomina trochę marynowaną ze słoiczków (więc jeśli komuś nagle się jej zachce, to polecam-będzie dużo szybciej niż robienie weków), jest miękka i smaczna. Ogólnie jest to bardzo fajny dodatek do obiadów. Bardzo dobrze komponuje się z mięskiem, które tutaj ma
tymiankowy smak i chrupiący tłuszczyk na brzegu. Oczywiście trzeba uważać, żeby
mięsa nie przesuszyć, bo nie będzie najsmaczniej, ale jeśli wszystko się uda, to będzie to dosyć szybki, nieskomplikowany i smaczny obiad.
Składniki:(2 porcje)2 kotlety
schabowe z kością i tłuszczem (każdy ok 200 g) (
pork chops)
oliwa z oliwek; do smażenia2 ząbki
czosnku ze skórką; zgniecionemały pęczek
tymiankumasłoSłodko-kwaśna
papryka:
oliwa z oliwek; do smażenia
czerwona cebula2
czerwone paprykisól morskaświeżo mielony
pieprz1 łyżka drobnego
cukru3 łyżki czerwonego
octu winnego1 łyżka
oliwy z oliweklistki z małego pęczka
bazylii; posiekane
Cebulę pokrój w plasterki, a
paprykę w cienkie paseczki. Rozgrzej trochę
oliwy na patelni i dodaj warzywa. Dopraw
solą,
pieprzem wsyp
cukier i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut aż zmiękną (upewnij się, że skwierczą, jeśli będzie inaczej, to zamiast się usmażyć, ugotują się).
Dodaj
ocet i smaż chwilę do czasu aż odparuje i
papryka będzie miękka. Zmniejsz ogień, wlej łyżkę
oliwy i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekaną
bazylię, wymieszaj i smaż ok 30 sekund. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Patelnię przetrzyj, usmażysz na niej
mięso.
Przygotuj
mięso.
Ostrym nożem natnij tłuszcz (nie przecinając
mięsa) na około 5 mm głębokości co 3-4 cm, dzięki temu kotlety nie będą się zawijać podczas smażenia. Natrzyj
solą i
pieprzem.
Patelnię ustaw na dużym ogniu i wlej trochę
oliwy. Następnie włóż kotlety,
czosnek i
tymianek. Smaż przez 2-3 minuty aż
mięso się zarumieni. Przewróć kotlety na drugą stronę, wpychając pod nie
tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.
Wrzuć 3 kawałeczki
masła, kiedy się rozpuści, polewaj nim
mięso w trakcie smażenia. Dzięki temu szybciej się usmaży i będzie soczyste. Kotlety przełóż na talerz i daj im "odpocząć" przez 5-10 minut. Polej
masłem.
Podawaj układając na talerzu porcję
papryki, a na niej kotlet lekko polany
masłem.SMACZNEGO!
źródło: "
Pork chops with peppers" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course