ßßß
Składniki:(2 porcje)2 kotlety schabowe z kością i tłuszczem (każdy ok 200 g) (pork chops)oliwa z oliwek; do smażenia2 ząbki czosnku ze skórką; zgniecionemały pęczek tymiankumasłoSłodko-kwaśna papryka:oliwa z oliwek; do smażeniaczerwona cebula2 czerwone paprykisól morskaświeżo mielony pieprz1 łyżka drobnego cukru3 łyżki czerwonego octu winnego1 łyżka oliwy z oliweklistki z małego pęczka bazylii; posiekaneCebulę pokrój w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem wsyp cukier i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut aż zmiękną (upewnij się, że skwierczą, jeśli będzie inaczej, to zamiast się usmażyć, ugotują się).
Dodaj ocet i smaż chwilę do czasu aż odparuje i papryka będzie miękka. Zmniejsz ogień, wlej łyżkę oliwy i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj i smaż ok 30 sekund. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Patelnię przetrzyj, usmażysz na niej mięso.
Przygotuj mięso. Ostrym nożem natnij tłuszcz (nie przecinając mięsa) na około 5 mm głębokości co 3-4 cm, dzięki temu kotlety nie będą się zawijać podczas smażenia. Natrzyj solą i pieprzem.
Patelnię ustaw na dużym ogniu i wlej trochę oliwy. Następnie włóż kotlety, czosnek i tymianek. Smaż przez 2-3 minuty aż mięso się zarumieni. Przewróć kotlety na drugą stronę, wpychając pod nie tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.
Wrzuć 3 kawałeczki masła, kiedy się rozpuści, polewaj nim mięso w trakcie smażenia. Dzięki temu szybciej się usmaży i będzie soczyste. Kotlety przełóż na talerz i daj im "odpocząć" przez 5-10 minut. Polej masłem.
Podawaj układając na talerzu porcję papryki, a na niej kotlet lekko polany masłem.SMACZNEGO!


źródło: "Pork chops with peppers" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course