Wykonanie
Jak pisze we wstępie do tego dania sam Gordon, będziecie zaskoczeni jak takie dwa proste składniki świetnie ze sobą smakują. Pyszna słodko-kwaśna
papryka i idealnie usmażony kotlet wieprzowy, tworzą doskonałe danie obiadowe.Robi się też bardzo szybko, więc polecam także na obiad w tygodniu. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”.Przygotowanie: max.35-40 min,Ilość porcji:2Kotlety wieprzowe z
paprykąSkładniki:2 grubsze kotlety
schabowe (ja miałam piękne z kostką o grubości ok.1,5-2 cm)
oliwa z oliwek do smażenia2 ząbki
czosnku,nieobrane tylko zmiażdżone płaską stroną nożamały pęczek
tymiankumały kawałek
masłaSkładniki na słodko-kwaśną
paprykę:
oliwa z oliwek do smażenia1
czerwona cebula,obrana i pokrojona w plasterki2
czerwone papryki,pokrojone w plasterki (ja miałam czerwoną i żółtą)
sól i
pieprz1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
octu z
czerwonego wina1 łyżka
oliwy z oliwekliście z małego pęczka
bazylii,posiekanePrzygotowanie:Na początku przygotuj
paprykę: Rozgrzej trochę
oliwy z oliwek na dużej patelni i włóż
cebulę z
papryką.
Posól je i popieprz, dodaj
cukier puder i smaż na dużym ogniu ok. 4-5 minut, aż będą prawie miękkie.Dodaj do patelni
ocet z
czerwonego wina i smaż 1-2 minuty,aż praktycznie odparuje a
papryka będzie już miękka. Zmniejsz ogień do małego,wlej dodatkową łyżkę
oliwy i smaż warzywa jeszcze 2-3 minuty.Następnie włóż
bazylię,wymieszaj i smaż ok. 30 sekund.Przełóż zawartość patelni do miseczki i przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem .Dopraw
solą i
pieprzem kotlety z obu stron, dobrze je nacierając.Połóż patelnię na dużym ogniu i wlej trochę
oliwy. Włóż kotlety,
czosnek i
tymianek,smaż całość 2-3 minuty,aż kotlety się dobrze zarumienią.Następnie przełóż je na drugą stronę, wpychając pod nie
tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.Pod koniec smażenia,dodaj do patelni mały kawałek
masła i polewaj nim kotlety (przyspieszy to ich usmażenie i dzięki temu
mięso będzie soczyste). Umieść
czosnek i
tymianek na kotletach i przełóż je na talerz. Polej je
masłem z patelni i daj im „odpocząć” około 5-10 minut.Smacznego!
Share the post "Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną
papryką Gordona Ramsaya"