ßßß

Składniki :2 kotlety schaboweoliwa z oliwek do smażenia2 ząbki czosnkumały pęczek tymianku1-2 łyżki masłaSkładnik na słodko-kwaśną paprykę:oliwa z oliwek do smażenia1 czerwona cebula2 czerwone paprykisól i pieprz1 łyżka cukru pudru3 łyżki octu z czerwonego wina1 łyżka oliwy z oliwekliście z małego pęczka bazyliiCebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić na nią cebulę i paprykę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać cukier puder i smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać do warzyw ocet z czerwonego wina i smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka. Na koniec wrzucić bazylię, zamieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki.Patelnie, na której smażyliśmy warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem.Kotlety doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżek). Włożyć kotlety, czosnek (nieobrany, tylko zmiażdżony płaską stroną noża), smażyć 2-3 minuty, kotlety muszą się zarumienić. Przewrócić je na drugą stronę, włożyć pod nie tymianek, smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia należy dodać masło, polewaj nim mięso. Kotlety przełóż na talerz, na nich ułóż czosnek i tymianek. Polej je odrobiną masła z patelni. Najlepiej odstawić mięso na około 10 minut żeby odpoczęło.Po tym czasie kotlety przełóż na paprykę, polej resztą powstałego sosu z patelni. Gotowe!Przyznaje się, to jedno z moich ulubionych dań :) A Wy co najbardziej lubicie?Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”Przepis bierze udział w akcji Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay