Wykonanie
Składniki :2 kotlety
schaboweoliwa z oliwek do smażenia2 ząbki
czosnkumały pęczek
tymianku1-2 łyżki
masłaSkładnik na słodko-kwaśną
paprykę:
oliwa z oliwek do smażenia1
czerwona cebula2
czerwone paprykisól i
pieprz1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
octu z
czerwonego wina1 łyżka
oliwy z oliwekliście z małego pęczka
bazyliiCebule pokroić w piórka,
paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy z oliwek, wrzucić na nią
cebulę i
paprykę. Przyprawić
solą i
pieprzem, dodać
cukier puder i smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać do warzyw
ocet z
czerwonego wina i smażyć do momentu, aż
papryka będzie miękka. Na koniec wrzucić
bazylię, zamieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki.Patelnie, na której smażyliśmy warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem.Kotlety doprawić
solą i
pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać
oliwę (ok. 2 łyżek). Włożyć kotlety,
czosnek (nieobrany, tylko zmiażdżony płaską stroną noża), smażyć 2-3 minuty, kotlety muszą się zarumienić. Przewrócić je na drugą stronę, włożyć pod nie
tymianek, smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia należy dodać
masło, polewaj nim
mięso. Kotlety przełóż na talerz, na nich ułóż
czosnek i
tymianek. Polej je odrobiną
masła z patelni. Najlepiej odstawić
mięso na około 10 minut żeby odpoczęło.Po tym czasie kotlety przełóż na
paprykę, polej resztą powstałego sosu z patelni. Gotowe!Przyznaje się, to jedno z moich ulubionych dań :) A Wy co najbardziej lubicie?Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”Przepis bierze udział w akcji Śladami Mistrzów Edycja I Gordon
Ramsay