ßßß
Inspiracją i wzorem do przepisu był przepis znaleziony na stronie karmelowy.pl (tu)Składniki :pierś kurczaka2 duże ząbki czosnkupęczek tymianku1/4 kostki masła2 czerwone papryki1 czerwona cebula1 łyżka cukru pudru3 łyżki octu z czerwonego winaświeża bazyliaoregano, bazylia , sól, pieprzoliwakuskusPrzygotowanie :Paprykę kroję w paseczki, cebulę w pół plasterki, wrzucam na rozgrzaną oliwę przyprawiam solą i pieprzem i chwilę podsmażam.Dodaję łyżkę cukru pudru, podsmażam około 4 minut.Dodaję 3 łyżki octu z czerwonego wina, mieszam podsmażam około 3 minut, dodaję około łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażam kilka minut aż papryka zmięknie ( ale nadal pozostanie al'dente).Siekam bazylię, dodaję do papryki, dokładnie mieszam i po około minucie, przekładam paprykę do garnka ( można zostawić na patelni, ja jej potrzebowałam do smażenia kurczaka).Kurczaka lekko rozbijam tak by cały kawałek miał mniej więcej taką samą grubość.Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do miski.2 obrane ząbki czosnku lekko gniotę ( za pomocą tłuczka do mięsa) , dodaję czosnek do kurczaka oraz 3/4 przygotowanych gałązek tymianku, zalewam około 3 łyżkami oliwy i odstawiam pod przykryciem na ok. 30 minut .Rozgrzewam patelnię, kładę kurczaka z oliwą i tymiankiem, ząbki czosnku układam na filecie, obsmażam na złoty kolor, ( gdy obracam kurczaka , ponownie ząbki czosnku układam na nim).Na patelnię dokładam pozostały tymianek, posypuję suszonym oregano, kładę 1/4 kostki masła w tym po plasterku na filet, czosnek zdejmuję z kurczaka i układam na patelni,. Przykrywam przykrywką, ustawiam najmniejszy ogień i tak trzymam około 10-15 minut aż kurczak się usmaży ale będzie soczysty.Kuskus zalewam osolonym wrzątkiem, dodaję łyżkę oliwy, zostawiam na 5 minut. Następnie przyprawiam oregano i bazylią.Papryki w garnku, podgrzewam.