Wykonanie
Inspiracją i wzorem do przepisu był przepis znaleziony na stronie karmelowy.pl (tu)Składniki :
pierś kurczaka2 duże ząbki
czosnkupęczek
tymianku1/4 kostki
masła2
czerwone papryki1
czerwona cebula1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
octu z
czerwonego winaświeża
bazyliaoregano,
bazylia ,
sól,
pieprzoliwakuskusPrzygotowanie :
Paprykę kroję w paseczki,
cebulę w pół plasterki, wrzucam na rozgrzaną
oliwę przyprawiam
solą i
pieprzem i chwilę podsmażam.Dodaję łyżkę
cukru pudru, podsmażam około 4 minut.Dodaję 3 łyżki
octu z
czerwonego wina, mieszam podsmażam około 3 minut, dodaję około łyżki
oliwy i na małym ogniu podsmażam kilka minut aż
papryka zmięknie ( ale nadal pozostanie al'dente).Siekam
bazylię, dodaję do
papryki, dokładnie mieszam i po około minucie, przekładam
paprykę do garnka ( można zostawić na patelni, ja jej potrzebowałam do smażenia
kurczaka).
Kurczaka lekko rozbijam tak by cały kawałek miał mniej więcej taką samą grubość.Przyprawiam
solą i
pieprzem. Wkładam do miski.2 obrane ząbki
czosnku lekko gniotę ( za pomocą tłuczka do
mięsa) , dodaję
czosnek do
kurczaka oraz 3/4 przygotowanych gałązek
tymianku, zalewam około 3 łyżkami
oliwy i odstawiam pod przykryciem na ok. 30 minut .Rozgrzewam patelnię, kładę
kurczaka z
oliwą i
tymiankiem, ząbki
czosnku układam na filecie, obsmażam na złoty kolor, ( gdy obracam
kurczaka , ponownie ząbki
czosnku układam na nim).Na patelnię dokładam pozostały
tymianek, posypuję
suszonym oregano, kładę 1/4 kostki
masła w tym po plasterku na filet,
czosnek zdejmuję z
kurczaka i układam na patelni,. Przykrywam przykrywką, ustawiam najmniejszy ogień i tak trzymam około 10-15 minut aż
kurczak się usmaży ale będzie soczysty.
Kuskus zalewam osolonym wrzątkiem, dodaję łyżkę
oliwy, zostawiam na 5 minut. Następnie przyprawiam
oregano i
bazylią.
Papryki w garnku, podgrzewam.