ßßß Cookit - przepis na Kulebiak Rosyjski

Kulebiak Rosyjski

nazwa

Wykonanie

Kulebiak, czyli wielki pieczony drożdżowy pieróg. Nadziany jest farszem, który w smaku przypomina bigos. Na pewno może zagościć na Świątecznym stole. Na naszym w tym roku prawdopodobnie też zagości.
Składniki:
350 g kapusty włoskiej
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
110 g kiełbasy (u mnie myśliwska)
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki koncentratu
kminek mielony, papryka słodka, sól, pieprz; do smaku
20 g świeżych drożdży
155 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
385 g mąki pszennej (strong white)
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g rozpuszczonego masła
dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu
Poszatkowaną kapustę uduś na głębokiej patelni, podlewaj wodą i mieszaj od czasu do czasu. Na drugiej patelni zeszklij na oleju poszatkowaną cebulę.
Podsmaż też pokrojoną w kostkę kiełbasę (na patelni po cebuli).
Do uduszonej kapusty dodaj zeszkloną cebulę i kiełbasę.
Następnie dodaj jajka pokrojone w kostkę. Wymieszaj z koncentratem i przyprawami. Odstaw.
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie ciasto.
Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu, zagnieć ciasto ponownie.
Rozwałkuj na okrąg, wyłóż farsz na jednej połowie (zostawiając wolne brzegi), złóż na pół jak pieroga i zlep brzegi (jeśli nie chcą się lepić, to posmaruj je odrobiną wody).
Gotowego pieroga przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak u mnie matą silikonową. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Po wyrośnięciu natnij wierzch ostrym nożem, tworząc kratkę. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C przez 40-50 minut, aż wierch się zezłoci. Po upieczeniu przełóż na kratkę, żeby spod nie zaparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kulebiak rosyjski
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/kulebiak-rosyjski.html