Wykonanie
Kulebiak, czyli wielki pieczony
drożdżowy pieróg. Nadziany jest farszem, który w smaku przypomina bigos. Na pewno może zagościć na Świątecznym
stole. Na naszym w tym roku prawdopodobnie też zagości.

Składniki:350 g
kapusty włoskiej1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku110 g
kiełbasy (u mnie
myśliwska)2
jajka ugotowane na twardo2 łyżki koncentratu
kminek mielony,
papryka słodka,
sól,
pieprz; do smaku20 g świeżych
drożdży155 ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru385 g
mąki pszennej (strong white)1 łyżeczka
soli1
jajko50 g rozpuszczonego
masładodatkowo:
jajko do posmarowania wierzchuPoszatkowaną
kapustę uduś na głębokiej patelni, podlewaj
wodą i mieszaj od czasu do czasu. Na drugiej patelni zeszklij na
oleju poszatkowaną
cebulę.

Podsmaż też pokrojoną w kostkę
kiełbasę (na patelni po
cebuli).

Do uduszonej
kapusty dodaj zeszkloną
cebulę i
kiełbasę.

Następnie dodaj
jajka pokrojone w kostkę. Wymieszaj z koncentratem i
przyprawami. Odstaw.
Drożdże wymieszaj z ciepłym
mlekiem,
cukrem i łyżeczką
mąki. Odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj
mąkę z
solą, dodaj
jajko, rozpuszczone
masło, wyrośnięte
drożdże i zagnieć gładkie ciasto.

Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu, zagnieć ciasto ponownie.

Rozwałkuj na okrąg, wyłóż farsz na jednej połowie (zostawiając wolne brzegi), złóż na pół jak pieroga i zlep brzegi (jeśli nie chcą się lepić, to posmaruj je odrobiną
wody).

Gotowego pieroga przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak u mnie matą silikonową. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Po wyrośnięciu natnij wierzch
ostrym nożem, tworząc kratkę. Następnie posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Piecz w 180°C przez 40-50 minut, aż wierch się zezłoci. Po upieczeniu przełóż na kratkę, żeby
spod nie zaparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami Kulebiak rosyjski