Wykonanie
Tu gdzie mieszkam nie jest tak łatwo trafić na
buraczki z liśćmi. Zazwyczaj pęczek jest związany i kilka centymetrów od bulwy ucięty. Jednak ostatnio odwiedziliśmy targ, na którym udało nam się spotkać
botwinkę. Akurat zaczęliśmy z Mężem trochę się odchudzać, więc taki obiadek był jak najbardziej wskazany, bo zupka jest lekka.
BotwinkaSkładniki:
marchewkapietruszkakawałek
selera (nie dałam, bo nie miałam)pęczek
botwinkiziele angielskieliść laurowysólwodasok z cytrynyszczypta
cukrujajko na twardo (jedno
jajko na jedną osobę)
szczypiorekopcjonalnie:
jogurt naturalnyMarchew,
pietruszkę,
seler i
buraczki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć posiekaną
botwinkę, zalej
wodą, dodaj
ziele angielskie i
liść laurowy.Gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Dopraw
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
cukrem do smaku.

Ugotowane
jajko pokrój i ułóż na dnie miski, wlej gotową zupę, na środku zrób kleksa z
jogurtu (ewentualnie
śmietany) i posyp pokrojonym
szczypiorkiem.

SMACZNEGO!


źródło:
Botwinka