ßßß
4 papryki350 g piersi z kurczaka1/2 woreczka ryżuworeczek kaszy gryczanejcebulaczosnek4 łyżki sosu sojowegopieprzsól200 ml śmietanyłyżka koncentratu pomidorowegopół łyżeczki cukru2 ziarenka ziela angielskiegoliść laurowyRyż i kaszę ugotować na średnio miękko. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Piersi zmielić w malakserze, dodać cebulę, pokrojony czosnek, sos sojowy, pieprz. Zmiksować. Przełożyć do miski, połączyć z przestudzonym ryżem i kaszą. Farsz nakładać do oczyszczonych z pestek i posolonych papryk. Do naczynia żaroodpornego włożyć ziele angielskie i liść laurowy po czym ustawić papryki (ja miałam tylko trzy dlatego użyłam wyłożonej folią blaszki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Rozrobić śmietanę z koncentratem, cukrem, solą i pieprzem. Po 25 minutach pieczenia wlać śmietanę do naczynia żaroodpornego z papryką i przykryć górną częścią (ja użyłam folii). Zapiekać jeszcze ok 50 minut do chwili aż papryka stanie się miękka.