Wykonanie

Składniki:opakowanie
makaronu na lasagne700g
mięsa mielonego1,5 l
mleka1l
bulionu warzywnegoseler naciowy4
pomidory2
pietruszki4
marchewki1/2 kg
sera żółtego100g + 50g
masłakilka ząbków
czosnku2
cebule1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego winapieprzsól morskałyżka
słodkiej paprykigałka muszkatołowa100g
mąki


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Selera kroimy na kilku centymetrowe kawałki,
cebulę i
czosnek szatkujemy, a warzywa ścieramy na tarce.

W dużym garnku rozpuszczamy 50g
masła.


Cebulę podsmażamy chwilę, dodajemy
mięso i
selera. Smażymy 10 minut. Dodajemy
wino. Doprawiam
solą,
pieprzem i
papryką do smaku.


Kiedy
wino wyparuje dodajemy
marchewkę i pokrojone w kostkę
pomidory. Całość zalewamy
bulionem i gotujemy 10 minut. Następnie wlewamy 1/2l
mleka i gotujemy 20 minut pod przykryciem


100g
masła rozpuszczamy w małym rondelki, cały czas mieszając dodajemy powoli
mąkę. Ścieramy odrobinę
gałki muszkatołowej. Gotujemy chwilę. Następnie zalewamy zimnym
mlekiem, gotujemy, aż sos zgęstnieje.



Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej kwadratowej brytfance układamy płaty
makaronu, przekładamy
mięsem z warzywami i polewamy
sosem beszamelowym, czynność tę powtarzamy tyle
razy na ile pozwoli nam wysokość brytfanki. Ostatni płat
makaronu obficie smarujemy
sosem beszamelowym i posypujemy
startym serem.

Lasagne pieczemy w 200ºC około 20 minut.

Polecam.Ten przepis jest rewelacyjny.Smacznego.