ßßß Cookit - przepis na Lasagne po mojemu

Lasagne po mojemu

nazwa

Wykonanie

Składniki:
opakowanie makaronu na lasagne
700g mięsa mielonego
1,5 l mleka
1l bulionu warzywnego
seler naciowy
4 pomidory
2 pietruszki
4 marchewki
1/2 kg sera żółtego
100g + 50g masła
kilka ząbków czosnku
2 cebule
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
pieprz
sól morska
łyżka słodkiej papryki
gałka muszkatołowa
100g mąki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Selera kroimy na kilku centymetrowe kawałki, cebulę i czosnek szatkujemy, a warzywa ścieramy na tarce.
W dużym garnku rozpuszczamy 50g masła.
Cebulę podsmażamy chwilę, dodajemy mięso i selera. Smażymy 10 minut. Dodajemy wino. Doprawiam solą, pieprzem i papryką do smaku.
Kiedy wino wyparuje dodajemy marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Następnie wlewamy 1/2l mleka i gotujemy 20 minut pod przykryciem
100g masła rozpuszczamy w małym rondelki, cały czas mieszając dodajemy powoli mąkę. Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Gotujemy chwilę. Następnie zalewamy zimnym mlekiem, gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej kwadratowej brytfance układamy płaty makaronu, przekładamy mięsem z warzywami i polewamy sosem beszamelowym, czynność tę powtarzamy tyle razy na ile pozwoli nam wysokość brytfanki. Ostatni płat makaronu obficie smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Lasagne pieczemy w 200ºC około 20 minut.
Polecam.
Ten przepis jest rewelacyjny.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2015/05/lasagne-po-mojemu.html