Wykonanie
Z czym a może raczej z jakim świętem czy okazją kojarzy Wam się sernik?Dla mnie skojarzenie jest jednoznacznie: Boże Narodzenie i Wielkanoc.Wspólne pieczenie, nie zawsze udane.Od dzisiaj koniec z oklapniętymi sernikami, którym trzeba dopiekać spód.Ten sernik zawsze wychodzi.I jest po rpostu fenomenalny w smaku.Puszyty, lekki jak piórko. Cudownie rozpływa się w ustach.

potrzebujemy:spód- 10dg tłuszczu- 1 całe
jajko- 1
żółtko (
białko zostawić do masy serowej)- 1/4 szkl
cukru- 1 łyżeczka proszku- do 1,5 szkl
mąkiZe składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykleić blachę.masa serowa- 1kg
twarogu- kostka
masła (wcześniej wyjęte z lodówki, miękkie)- 1.5
cukru- 1
cukier waniliowy- 1
budyń (waniliowy/śmietankowy)- 8
jajek (same
żółtka)- 0 . 5 łyżeczki proszku- opcjonalnie
rodzynki i inne
bakalieMiękki tłuszcz zmiksować, dodając 3/4 szklanki
cukru i
cukier waniliowy aż do otrzymania "czegoś" o kremowej konsystencji .Cały czas miksując dodajemy powoli
budyń, porcjami
twaróg i
żółtka.
Białka ubić na sztywno razem z resztą
cukru (3/4 szklanki). Powoli dodać do masy serowej, delikatnie mieszając.Na koniec dodać
proszek do pieczenia i
rodzynki.Masę
serową umieszczamy na blasze. Całość pieczemy w temperaturze ok 160 stopni przez 60-70 minut.* Co ważne podczas pieczenia sernika nie otwieramy piekarnika.* Po wyjęciu, okrawamy ciasto od blachy - wtedy równomiernie "siądzie"ps. Na końcu chciałam podziękować Cioci Irce za wsparcie i Jej cenne sernikowe rady.Ciocia jest moim
guru jeśli chodzi o wypieki.

With what or rather of what holiday or occasion reminds you a cheesecake?For me, the combination is clear: Christmas and Easter.The common baking is not always successful. But that is not the point.From
today, the end of cheesecakes which is flat and the bottom is not baked.With this cheesecake recipe you will be always successful.And it's just phenomenal in taste.Fluffy, light as a feather. Wonderfully
melts in your mouth.


Christmas CheesecakeIngredients:bottom- 100g fat- 1 whole egg- 1 egg yolk (egg white to leave the cheese )- 1/4 glass sugar- 1 teaspoon of baking powder- Up to 1.5 glass
flourWith ingredients knead dough, roll out and paste
plate.
curd- 1kg cheese (I have used
mascarpone)- 250g of butter (previously removed from the refrigerator, so it is really soft)- 1 . 5 glass of sugar- 1 vanilla sugar- 1
pudding (vanilla/cream)- 8 eggs (yolks alone)- 0 . 5 teaspoons baking powder- Optional raisins and other dried fruitsBlend soft fat, adding 3/4 cup sugar and vanilla sugar until a " something" creamy.All the
time mixing, slowly add
pudding, cheese and egg yolks.Beat the egg whites to stiff along with the rest of the sugar (3/4 cup). Slowly add to the cheese, stirring gently.Finally add the baking powder and raisins (if desirable).Put the cheese on a baking sheet. Active bake at 160 degrees for about 60-70 minutes.* What is important when baking cheesecake do not open the oven!!!.* After removing, trimm of sheet
cake (around) - then evenly "sit down"

Bon apetit!ps. Last but not least I would like to thank to aount Irena for her "does and dont's" for cheescake.