Wykonanie
Od czasu do czasu wracam do przepisu mamy na treściwy sernik. Wyjątkowo dobrze dobrane są też składniki na ciasto do
spodu, jak i wierzchu - jest pyszne, chrupkie a mimo to zwarte, bo nie rozwala się tak łatwo, jak ciasto kruche. Przepis bardzo dobrze się sprawdzi w Święta, czy z braku okazji, bo powala smakiem. Bardzo polecam!!!


Składniki na ciasto do
spodu i wierzchu

60 dag
mąki pszennej2
jaja1
żółtko250 g
masła lub sprawdzonej
margarynypół szklanki
cukru (125 ml)płaska łyżka
cukru wanilinowego2 łyzeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo 1
jajo lub
żółtko do posmarowania wierzchuforma 24 cm x 36cm posmarowana i wysypana
mąkąPrzygotowanie ciastaPrzepis na filmieSuche składniki -
mąkę,
sól,
cukier,
cukier wanilinowy,
proszek do pieczenia - mieszam na sucho. Dodaję
masło,
jaja,
żółtko i szybko zarobiam gładkie ciasto. Powinno odpocząć kilkanaście minut. Dzielę na dwie połowy i wałkuję kolejno 2 placki, podsypując
mąką, żeby ciasto się nie przylepiało. Pierwszy placek dopasowujemy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie kiedy stygnie spód, wałkujemy drugi placek na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ładne paski.Masa na sernik


około 1 kg
twarogu półtłustego (jeśli będzie chudy trzeba dodać ze 2 łyżki
masła)2 łyżki ze sporym brzuszkiem
mąki ziemniaczanej lub dwa budynie
śmietankowe5 jaj125 ml
mleka125 ml chudej
śmietany 12%3/4 szklanki
cukru (około 200 g)150-200 g
rodzynekkilka kropel
aromatu migdałowegoszczypta
soliPrzygotowanie sernika
Ser miksuję razem z
mlekiem i
śmietaną blenderem na gładką masę - uważam, że tego typu sprzęt bardzo dobrze sobie radzi, jeśli nie lepiej od maszynki do mielenia a do tego szybko mozna uzyskać efekt i bez zmywania licznych detali.Ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Kiedy piana ubita dodaję jedną łyżkę
cukru i jeszcze chwilę miksuję.W drugiej misie miksuję
żółtka z pozostałym
cukrem na kogel-
mogel, czyli do białości na prawie krem. Dodaję masę
żółtkową do masy serowej. Dolewam aromat i dosypuję
mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Kiedy masa gładka, dodaję przesypane
mąką rodzynki (wcześniej je trzeba przepłukać, sparzyć wrzątkiem i osączyć) i 1/3 lub połowę piany. Krótko i delikatnie mieszam, żeby piana nie siadła i dodaję kolejną część piany. Ponownie ostrożnie mieszam.Masę
serową przelewam na wystudzony spód. Wyrównuję i układam kratkę z paseczków ciasta. Paseczki smaruję rozbełtanym
jajkiem i posypuję niewielką ilością
cukru. Piekę około 45- 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Z reguły na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę, żeby wierzchu zbytnio nie przyrumienić, zwłaszcza wierzchy smarowane
jajkiem.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika