ßßß Cookit - przepis na Babeczki z twarogiem, gruszkami i kruszonką

Babeczki z twarogiem, gruszkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na babeczki z twarogiem, gruszkami i kruszonką.
Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk.
Ciasto :
2,5 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl. cuku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka
2 jajka
Ser:
25 dag twarogu półtłustego
1 żółtko
1 cukier wanilinowy
2-3 dojrzałe gruszki
Kruszonka:
5 dag miękkiego masła (w temp. pokojowej)
4 -5 łyżek cukru
10 płaskich łyżek mąki
1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników.
2. Ser: Ser, żółtko i cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem). Gruszki obrać, pokroić drobną w kosteczkę, wymieszać z serem.
3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła.
4. Metalowe foremki na babeczki posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Można użyć silikonowych foremek do muffinek wysmarowanych masłem ale lepsze będą o większej średnicy niż standardowe - im foremki będą bardziej rozłożyste tym ładniej się babeczki upieką. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta.
5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/muffinki-twarogowe-z-gruszkami-i.html