Wykonanie
Bardzo zależało mi, żeby odtworzyć jak najbliższy oryginałowi przepis, ale niestety podobno nie zna go obecnie nikt, nawet syn cukiernika Karola Hagenhubera, u którego kremówki jadał Ojciec Święty.
Cukiernia, w której jadał kremówki Karol Wojtyła mieściła się w narożnej kamienicy wadowickiego rynku przy ul. Mickiewicza. Wiele osób uważa, że kremówki papieskie były z dodatkiem
alkoholu, miałoby o tym świadczyć zdanie wypowiedziane przez Ojca Świętego z błyskiem w oku: „A tam była
cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Żeśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze”. - See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3335/kremowki-papieskie?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.WZw6kwsu.dpufDziś zapraszam po przepis na "papieskie kremówki" starałam się odtworzyć najbliższy oryginałowi przepis, ale niestety podobno tej receptury nie zna nikt, nawet syn cukiernika u którego Ojciec Święty jadł kremówki.
Cukiernia, w której jadał kremówki Karol Wojtyła mieściła się w narożnej kamienicy wadowickiego rynku przy ul. Mickiewicza. Po słowach wypowiedzianych przez Karola Wojtyłę: „A tam była
cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Żeśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze”. chodzą przypuszczenia, że kremówki papieskie były z dodatkiem
alkoholu .Składniki:Ciasto250 g
mąki250 g
margaryny1/2 szklanki
wody zimnejszczypta
soli1
żółtkoKrem1 litr
mleka1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
maki pszennej4
żółtka1
cukier wanilinowy10 łyżek
cukru1 łyżka
masłaSposób przygotowania:Składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na pól rozwałkowujemy jedną część na cienki placek i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Z druga częścią ciasta postępujemy tak samo.3 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem i
masłem,
mąki i
żółtka mieszamy dokładnie ze sobą i wlewamy na gotujące
mleko, gotujemy
budyń.Upieczone placki przekładamy gorącym kremem. Odstawiamy do wystygnięcia, podajemy posypane
cukrem pudrem.