Wykonanie
W poszukiwaniu lżejszych wersji ciast z
owocami, staram się ograniczyć udział tłuszczu, co wcale nie znaczy, że ciasto będzie nijakie. Przygotowałam ten przepis już w zeszłym roku do prostego ciasta ze
śliwkami - w smaku, że mniaaamm... Żadne słowa nie opiszą rozkoszy kosztowania.
Mogę tylko namawiać Was kochani na wypróbowanie przepisu. Polecam!!!



Składniki

5-6
jabłek ulubionej odmiany3 płaskie szklanki
mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml pojemn)3 duże
jaja125 g
masła lub sprawdzonej
margaryny3/4 szklanki
cukru240 ml
mleka (prawie pełna szklanka)1 kopiasta łyżeczka proszku do piecz. lub
sodki1 łyżka
mąki do posypania ciastapłaska łyżeczka
cynamonuaromat:
skórka z cytryny,
cukier wanilinowy lub innySkładniki do kruszonki

1,5 szklanki
mąki pszennej typ 450-500około 100 g
masła1/4 szklanki
cukruszczypta
solicukier wanilinowy lub inny aromatPrzygotowanie ciastaPrzepis na filmie1. Zaczynam od przygotowania kruszonki. Szybko rozdrabniam schłodzone
masło w dłoniach, przesypując
mąką (staram się przy tym nie miażdżyć
masła, by go nie ogrzewać) - błyskawicznie zrobicie to
łopatkami od robota. Jeśli ciasto zbyt suche, dodajemy trochę
masła a jeśli rzadkie, dosypujemy ostrożnie
mąkę i formujemy masę do uzyskania kruszynek
masła, do którego przylegają sypkie składniki. Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.2. Obieram umyte
jabłka i kroję na ósemki lub szesnastki (1/8, 1/16) - to zależy od wielkości
owoców)3. Ubijam pianę z
białek ze szczyptą
soli na sztywno. Dodaję niewielką część
cukru, z całości przeznaczonej do ciasta (około 1 łyżki z brzuszkiem) i miksuję jeszcze z
cukrem około pół minuty.4. Do roztopionego ciepłego
masła dodaję resztę
cukru, ciepłe
mleko,
żółtka,
cukier wanilinowy i mieszam do rozpuszczenia
cukru. Wlewam do
mąki, wymieszanej wcześniej z
proszkiem do pieczenia i otartą
skórką z cytryny. Wyrabiam całość na jednolitą masę. Zrobiłam to łyżką, ale lepiej to zrobić robotem. Ważne, by miksować krótko, tylko do połączenia składników.5. Dodaję w 3 etapach ubitą pianę i za każdym razem ostrożnie i krótko mieszam, tylko do połączenia, jak w
biszkopcie.6. Wylewam ciasto na wysmarowaną formę (zwykłą blachę warto wysypać
bułką tartą). Moja forma dość duża 36 cm x 24 cm, dlatego ciasto jest niższe (można użyć nieco mniejszej).7. Wyrównuję ciasto i posypuję przez sito
mąką, zabezpieczając
owoce przed opadaniem na dno formy. Wykładam kawałki
jabłek. Posypuję niewielką ilością
cukru, wymieszanego z
cukrem wanilinowym i
cynamonem.

8. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa lub dolna półka, ale to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy nie ma surowego ciasta. Pod koniec, kiedy ciasto na pewno jest już upieczone, dodaję temperaturę, gdyż chcę przyrumienić kruszonkę, uważając by się zbytnio nie przypaliła.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia. Pozdrawiam serdecznie Weronika